Legislativul a votat o declarație privind dezacordul dizolvării Parlamentului. Deputat: „Practic anulați Constituția, anulați competențele Curții Constituționale”

  • 26 Martie 2021 12:20
Legislativul a votat o declarație privind dezacordul dizolvării Parlamentului. Deputat: „Practic anulați Constituția, anulați competențele Curții Constituționale”

Deputații care reprezintă majoritatea parlamentară formată din PSRM și platforma Pentru Moldova din care face parte și Partidul „Șor”, precum și câțiva parlamentari din grupul Pro Moldova au votat, astăzi, o declarație politică cu privire la dezacordul de dizolvare a Parlamentului. Proiectul a provocat discuții controversate. În timp ce unii deputați au menționat că documentul reprezintă un îndemn la dialog între Parlament și Președinției, alții au declarat că prin această declarație se încearcă anularea competențelor Curții Constituționale.

Proiectul declarației a fost citit de la tribuna Parlamentului de către deputatul PSRM, Vasile Bolea. El a precizat că această declarație este un îndemn al Parlamentului către Președinție pentru ca, de comun acord, să găsească a soluție la rezolvarea crizei politice.

Dorim să exprimăm dezacordul dizolvării Parlamentului, dat fiind că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului.

Deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco, a menționat că prin această declarație majoritatea parlamentară încearcă să anuleze competențele Curții Constituționale.

Citesc această declarație și mi se pare o chestie hazlie, totuși, pentru că noi avem pe de o parte Constituția țării, avem jurisprudența Curții Constituționale. Avem Curte Constituțională care verifică în ce măsură actele normative corespund sau nu Constituției, constată după caz circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului. Aici voi, practic anulați Constituția, anulați competențele Curții Constituționale pentru că scrieți, deja, că nu există circumstanțe. Întrebarea mea este, care este sensul acestei declarații? Nu vă pare că un pic ați exagerat?

Deputații Partidului Democrat consideră că această declarație mai mult va dăuna, amintind de alte declarații votate de către Parlament și care au discreditat, în esență, ideea care a stat la bază. Deputatul PD, Nicolae Ciubuc

Noi rămânem pe poziția că Republica Moldova are nevoie de un Guvern funcțional, dar nu în orice condiții. Or, ceea ce se încearcă prin această declarație este atragerea în acest joc de șah și a altor deputați în vederea susținerii acelei majorități care a fost formată și cu care noi nu suntem de-acord.

Platforma DA a adus critici și celor din cadrul majorității PSRM-Șor, dar și celor de la PAS. Criza politică putea fi depășită dacă majoritatea deputaților votau pentru investirea Guvernului Grosu, a declarat președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari.

Colegii de la PSRM, Șor, PAS, nu v-a ajuns circul de ieri? Nu v-a ajuns acea bătaie de joc de țară? Ați vrut să continuați, în loc să discutăm mai multe proiecte importante, ați vrut să mergeți mai departe cu această bătaie de joc? Voi ieri ați avut posibilitatea, toți trei, împreună, să puneți capăt la toată această criză. Toți ați ales altă cale.

Declarația cu privire la dezacordul de dizolvare a Parlamentului a fost votată cu 54 de voturi ale deputaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău