Legislativul a găzduit a VI-a ediție a Parlamentului Tinerilor

  • 16 Noiembrie 2022 11:19
Legislativul a găzduit a VI-a ediție a Parlamentului Tinerilor

Legislativul a găzduit a VI-a ediție a Parlamentului Tinerilor. Și în acest an, 51 de tineri din toată țara au simulat procesul legislativ și au elaborat proiecte de lege, pe care le-au dezbătut.

După ce ieri, 15 noiembrie, au constituit fracțiunile parlamentare și comisiile permanente, astăzi dezbaterile inițiate de tinerii parlamentari s-au mutat în ședința plenară. Participanții au simulat ședința de constituire a legislativului. Tinerii au ales Președintele Parlamentului și vicepreședinții, aprobând proiecte de lege. Printre acestea figurează inițiative legislative care vizează susținerea energiei regenerabile, majorarea salariilor profesorilor, reforma administrativ-teritorială, modificarea articolului 13 din Constituție, precum și modificarea Codului fiscal pentru a oferi privilegii tinerilor specialiști.

Deputata Marcela Nistor a remarcat spiritul de inițiativă de care dau dovadă și le-a vorbit despre măsurile de susținere a tinerilor, aprobate de Parlament, printre care voucherele culturale. „Vă doresc să aveți curajul să veniți în funcții publice. Avem nevoie să rămâneți acasă și să implementați ideile bune pe care le aveți”, a adăugat parlamentara.

De asemenea, tinerii au discutat cu deputatul Victor Spînu, care le-a împărtășit experiența sa. „Apreciez că sunteți implicați și că încercați să ieșiți din zona voastră de confort. Vă asigur că sunteți pe calea cea bună”, a menționat deputatul. Participanții au fost salutați și de cel mai tânăr deputat, Eugeniu Sinchevici, care i-a îndemnat să fie activi civic și să participe la procesul decizional.

La final, Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, le-a înmânat tinerilor certificate de participare și i-a felicitat pentru implicare. „Vă doresc să nu vă pierdeți entuziasmul și dorința de a face bine. Acum, miza este a tinerilor, iar voi aveți viziuni moderne, idei bune și spirit analitic. Rămâneți implicați în viața socială, deoarece pentru schimbare este nevoie de multă muncă”, a punctat Secretarul general al legislativului.

Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a VI-a” este implementat de Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Guvernului Federal al Germaniei și Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:1,54 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău