Legislativul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Constituției sub aspectul eliminării parțiale a imunității parlamentare
-
19 Mai 2022 12:06
După lungi dezbateri, Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu majoritate simplă de voturi, proiectul de modificare a art. 70 din Constituție, care prevede limitarea imunității deputaților. Proiectul elaborat de deputații PAS a fost susținut și fracțiunea Partidului „Șor”. Comuniștii și socialiștii au anunțat că vor ataca proiectul conform normelor internaționale, transmite Radio Chișinău.
Modificarea din proiect se referă doar la cazurile de corupție, trafic de influență, abuz de putere și spălare de bani. Astfel, potrivit proiectului, reținerea, arestarea și percheziționarea deputaților pe asemenea cazuri va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului. Documentul urmărește inclusiv eliminarea corupției politice, a declarat deputata PAS, Olesea Statmate, șefa Comisiei numiri și imunități.
„Limitarea inviolabilității este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului în contextul în care nivelul corupției în țara noastră a atins cote greu de imaginat. Corupția politică este cea care dă tonul și dacă politicienii corupți nu sunt pedepsiți dau un exemplu prost întregii societăți. Am avut în legislaturile anterioare deputați care au furat din banii publici, care au cumpărat alți deputați ori s-au lăsat cumpărați, fiind protejați inclusiv de instituția imunității parlamentare. Această modificare e necesară pentru promovarea politicii de toleranță zero corupției ca obiectiv de importanță națională.”
Partidul „Șor” a anuțat că va propune pentru lectura a doua eliminarea definitivă a imunității parlamentare.
„Fracțiunea Partidului „Șor” va vota acest proiect de lege. Totodată, vom veni cu amendamente pentru lectura a doua și sperăm că ele vor fi luate în considerare. Continuăm să credem că o să fie corect ca imunitatea deputatului să fie anulată în întregime și nu doar parțial.
Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin consideră că aprobarea proiectului ar fi fost convenită între PAS și Partidul „Șor”.
Voronin: „Chestia asta, în opinia mea seamănă cu o afacere între PAS și „șorovțî”.
Stamate: „(...) Eu aș vrea aici să menționez dle președinte Voronin că acest proiect, dacă e să-l privim la modul practic, nici măcar nu poate fi privit ca fiind orientat împotriva oricăror din reprezentanții opoziției.”
Socialiștii insistă ca proiectul să fie transmis, mai întâi, la Comisia de la Veneția.
„Blocul Comuniștilor și Socialiștilor la sigur nu poate susține un proiect semi-științific, fără coordonare cu partenerii relevanți din cadrul CoE și fără a avea dezbateri adevărate și așa cum v-a sugerat CoE, Comisia de la Veneția – să aveți consens larg în Parlament. Noi la sigur îl vom ataca conform procedurilor prevăzute de normele internaționale.”
Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că modificările vor facilita activitatea Procuraturii Generale sub aspectul investigării cazurilor de corupție.
„Ca să nu facem tot acest spectacol în Parlament, despre care Dvs vorbiți, în momentul în care votăm acest proiect de lege acest lucru nu va mai fi. Și acest proces va fi unul strict juridic și nu politic. Haideți să arătăm adevărata noastră față, haideți să-i dezlegăm mâinile Procuraturii Generale ca să investigheze infracțiunile legate de corupție și să le așternem covor roșu hoților spre pușcărie.”
Pentru a fi aprobat în lectură finală, proiectul pentru modificarea art. 70 din Constituție va avea nevoie de susținerea a cel puțin 67 de deputați, în timp ce PAS are în Legislativ 63 de mandate.