Legislație/Maia Sandu poate fi demisă doar dacă împotriva ei votează mai mulți alegători decât cei care au ales-o la prezidențiale (peste 943 000)

  • 18 Aprilie 2021 18:03
Legislație/Maia Sandu poate fi demisă doar dacă împotriva ei votează mai mulți alegători decât cei care au ales-o la prezidențiale (peste 943 000)

Președintele Republicii Moldova poate fi demis numai în cadrul unui referendum republican, cu un număr de voturi egal sau mai mare decât cel al alegătorilor care l-au votat la alegerile prezidențiale, potrivit prevederilor Codului Electoral.

Articolul 178 din Codul Electoral stipulează: „Hotărîrea privind demiterea Președintelui Republicii Moldova se consideră adoptată prin referendum republican dacă pentru ea au votat un număr de alegători egal sau mai mare decît în cazul alegerii Președintelui Republicii Moldova, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum”.

Totodată, referendumul privind demiterea Președintelui Republicii Moldova poate fi inițiat în exclusivitate de Parlament. Potrivit articolului 89 din Constituție:

(1) În cazul săvîrșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați.

(2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntîrziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

Maia Sandu a fost aleasă președintă a Republicii Moldova în turul doi al alegerilor prezidențiale, la 15 noiembrie 2020, cu 943 006 de voturi, sau 57,72% din totalul celor exprimate, învingându-l pe Igor Dodon, pentru care au votat 690 615 de alegători sau 42,28%. (sursa: alegeri.md)

Amintim că PSRM, condus de Igor Dodon, a cerut astăzi demisia Maiei Sandu și organizarea de alegeri anticipate pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău