Legislația privind guvernanța corporativă și piața de capital, racordată la prevederile UE

  • 28 Aprilie 2023 14:33
Legislația privind guvernanța corporativă și piața de capital, racordată la prevederile UE

Legislația care reglementează guvernanța corporativă și piața de capital a fost adusă în conformitate cu prevederile directivelor Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în cea de-a doua lectură de 54 de deputați. Documentul a fost elaborat de Guvern cu scopul de a încuraja implicarea acționarilor în activități investiționale pe termen lung, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Mai multe prevederi din proiect țin de îmbunătățirea cadrului regulator în materia societăților pe acțiuni. Printre acestea sunt introducerea normelor de certitudine juridică privind modalitatea de circulație a valorilor mobiliare în afara pieței reglementate și MTF (facilitate multilaterală de tranzacționare) și completarea normelor în vederea responsabilizării emitenților în procesul de modificare a capitalului social. De asemenea, va fi asigurat echilibrul între realizarea dreptului acționarului de a înainta candidați în organele de supraveghere și control și respectarea de către consiliu a termenului de examinare si aducere la cunoștință a deciziei luate către acționari.

Totodată, este reglementată încadrarea în termenul de înștiințare a acționarilor despre desfășurarea adunării generale a acționarilor ținută prin corespondență sau în formă mixtă. De asemenea, proiectul conține cerințe privind obligativitatea societății de a expedia către acționar sau reprezentantul legal al acestuia confirmările privind recepționarea votului exprimat prin mijloace electronice, precum și de a confirma înregistrarea votului în procesul-verbal. Suplimentar, este completată lista documentelor obligatorii pentru eliberare, la cerere, către acționari, cu politica și cu raportul anual de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale societății.

Obiectivul principal al modificărilor operate este racordarea legislației naționale la standardele și practicile internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău