Legendele Olimpiadelor: Vera Caslavska, cea mai mare gimnastă a Cehoslovaciei

  • 20 Iulie 2012 17:17
Legendele Olimpiadelor: Vera Caslavska, cea mai mare gimnastă a Cehoslovaciei

Vara anului 1968, cehoslovacii nu mai suportă regimul comunist și declanșează o mișcare de eliberare împotriva regimului impus în Europa de Est de Moscova.

Sute de mii de tineri ies în stradă la Praga pentru libertate și demnitate. URSS reacționează prompt, sună adunarea armatelor statelor comuniste care, sub comandă rusească, invadează Cehoslovacia, pentru a pune capăt revoluției anti bolșevice.Singura excepție dintre țările socialiste, România, care refuză să participe la ofensiva de ocupație.

Tinerii praghezi ies să protesteze cu mâinile goale în fața tancurilor sovietice, care nu ezită să treacă peste ei sau să deschidă focul în centrul istoric al Pragăi. Clădiri monument ale Orașului de Aur, cum este supranumită capitala Cehiei de azi, sunt transformate în ruină, iar zeci de participanți la demonstrații sunt uciși. Comunismul, cu armele sale specifice, a triumfat din nou, iar Revoluția a fost înnăbușită. Nu însă și dorința de libertate și demnitatea cehoslovacilor.

O lună mai târziu are loc Olimpiada din Mexico City. Vera Caslavska, cea mai mare gimnastă a Cehoslovaciei, multiplă campioană olimpică, câștigă două medalii de aur. La unul dintre aparate împarte primul loc al podiumului, cu o sportivă din URSS, tocmai țara care îi cotropise pământul. La intonarea imnului Uniunii Sovietice,într/un gest surprins de toate televiziunile din lume, Vera își întoarce capul și privește în pământ, în semn de sfidare față de simbolul ocupanților. Din ochi îi curg lacrimi pentru cei uciși doar că au vrut să fie liberi. Pentru gestul său, la întoarcerea în cehoslovacia avea să fie persecutată. Până la căderea regimului comunist și alungarea trupelor sovietice din Cehoslovacia, Ceaslavska, care a adus gloria olimpică Cehoslovaciei, a fost o proscrisă în propria țară. După 1991 însă devine președintele Comitetului Olimpic Național, iar gestul său de eroism primește recunoștința oficială a conaționalilor săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău