Legendele Olimpiadelor: Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă a lumii

  • 20 Iulie 2012 17:17
Legendele Olimpiadelor: Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă a lumii

Astăzi, 18 iulie, se împlinesc exact 36 de ani de la unul dintre cele mai memorabile momente ale Istoriei de 116 ani a Jocurilor Olimpice.

O sportivă de 15 ani, mai fragilă și delicată decât toți eroii olimpiadelor moderne, avea să demonstreze lumii întregi perfecțiunea, în cea mai apropiată disciplină sportivă de artă, gimnastica.

Pe 18 iulie 1976, la Montreal, poate cea mai minunată campioană a istoriei sportului, Nadia Comăneci,  avea să dea peste cap tabelele electronice de afișaj ale rezultatelor, care nu erau pregătite de întâlnirea cu legenda din România,  și, la finalul exercițiului ei de la paralele inegale, au afișat în loc de nota 10, nota 1. De fapt 1 era locul pe care Nadia l-a câștigat pentru totdeauna în ierarhiile olimpice, ca prima sportivă absolută din istoria competițiilor desfășurate sub egida celor 5 cercuri.

În zilele următoare a repetat de două ori performanța, ceea ce a consacrat micuța născută la Onești, în Moldova românească, ca bun al patrimoniului universal al omenirii.

În ciuda eforturilor regimului comunist al lui Ceaușescu de a confisca succesul Nadiei în scopuri politice, acest lucru a eșuat, Nadia rămânând peste ani doar cea mai superbă ambasadoare a geniului și talentului românesc.

Faptul că cea mai importantă stație de metrou a Londrei, orașul gazdă al jocurilor din acest an, poartă numele Nadiei Comăneci, este dovada acestui lucru.  Nadia, a cărei prezență în orice colț din lume stârnește valuri de admirație, la aproape 4 decenii după Montreal, a rămas idolul a generații întregi de sportivi care se întrec sub deviza Mai repede, mai sus, mai puternic. Deviză la careea a adăugat și una proprie: Mai frumos!

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău