Legendarul pilot Marin Dumitrescu s-a stins din viață la vârsta de 102 ani

  • 27 Aprilie 2021 16:09
Legendarul pilot Marin Dumitrescu s-a stins din viață la vârsta de 102 ani

Legendarul pilot Marin Dumitrescu s-a stins din viață, marți, la venerabila vârstă de 102 ani, a anunțat Federația Română de Automobilism Sportiv pe pagina sa de Facebook.

Marin Dumitrescu s-a născut pe 19 ianuarie 1919, într-un sat din Oltenia, Comani, și a avut 8 frați, 4 fete și 4 băieți. Pe când avea 13 ani, a ajuns în București, iar la scurt timp a devenit ucenic la Ford România, secția motoare, unde era în echipa maestrului Artur Strijek, scrie Agerpres.

După ce l-a admirat pe campionul german Hans Stuck la Marele Premiu al Bucureștiului din 1939, Marin Dumitrescu a fost nevoit să plece în 1941 la război, participând la atacul de la Stalingrad. În 1944, s-a întors de pe front și atunci a început și cariera sa în motorsport. Prima oară în cursele cu jeep-urile pe care le aduseseră americanii în România. Mai întâi în cursele de viteză de pe străzile Bucureștiului, iar mai apoi în cursele de coastă de la Predeal.

În 1948, Marin Dumitrescu a luat pentru prima oară startul în Marele Premiu al României, competiția care a continuat tradiția Marelui Premiu al Bucureștiului. După ce în anii anteriori asistase la cursele de coastă de la Sinaia, în 1950, Marin Dumitrescu a reușit cea mai mare victorie din carieră chiar acolo.

După 1953, automobilismul sportiv autohton a cunoscut o cădere și chiar a aproape dispărut pentru mai bine de un deceniu. Competițiile importante au început să reapară după 1965 odată cu organizarea Raliului Bucureștiului și Raliului României. Marin Dumitrescu s-a aflat printre cei care au participat activ la revitalizarea acestui fenomen. În 1967, avându-l în dreapta pe Ștefan Iancovici, Marin Dumitrescu a obținut locul 2 la Raliul Transbalcanic, o competiție care s-a desfășurat pe o lungime de 4.000 de kilometri. Iugoslavii au câștigat la o diferență de numai o secundă. În același an, a luat startul la prima competiție internațională importantă, Raliul Dunării, dar nu a reușit să încheie din cauza problemelor tehnice. În 1968, Marin Dumitrescu a devenit campion național absolut la prima ediție a Campionatului Național de Viteză în Coastă. Un an mai târziu, avându-l pe Petre Vezeanu copilot, a fost vicecampion la prima ediție a Campionatului Național de Raliuri. Până la retragerea din 1977, a mai cucerit 4 titluri de campion național: 1970 (clasa 2), 1972 (clasa 3), 1973 (clasa 4), 1976 (clasa 6).

Soția lui Marin Dumitrescu, Florica, a fost o lungă perioadă președinta Comisiei Centrale a Arbitrilor din fosta Federație Română de Automobilism și Karting (FRAK). Fiul acestora, Radu Dumitrescu, are în palmares câte un titlu de campion național la viteză în coastă și la viteză pe circuit. La rândul său, Radu, a fost președinte al Comisiei Naționale de Viteză în Coastă din carul FRAS, are doi urmași dedicați trup și suflet acestui sport, Silviu și Andrei. Ambii sunt activi în Campionatul Național de Viteză în Coastă. Silviu, revenit în 2018, în competiție, a fost vicecampion național absolut, în timp ce Andrei, la fix 50 de ani de când bunicul său devenea primul campion, a cucerit la finele sezonului trecut titlul de campion național absolut la viteză în coastă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău