Legea nu protejează copiii ieșiți de sub tutelă

  • 01 Iunie 2015 16:52
Legea nu protejează copiii ieșiți de sub tutelă

Un număr mare de copii din Republica Moldova, orfani sau cu părinți în viață, ajung în internate sau instituții medicale, după ce tutorii renunță să mai îngrijească de ei.

Semnalarea a venit din partea șefului Serviciului protecția drepturilor copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Tatiana Crestenco.
 
Ea a adus exemplul unui minor, care a fost scos de sub tutelă și plasat în Spitalul de Psihiatrie din municipiul Chișinău, pe motiv că nu au fost identificate alte servicii de plasament. Pe marginea acestui caz au fost pornite 2 cauze penale, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și admiterea relelor tratamente.
 
Tatiana Crestenco a declarat a declarat, într-o conferință de presă, că anularea deciziei de instituire a tutelei este de competența  autorităților locale, care însă nu le acordă protecția necesară ulterioară acestor copii.
 
O altă minoră, după desfacerea curatelei, a dispărut fără urmă, iar autoritățile locale nu au stabilit nicio formă de protecție a minorei, a mai anunțat Tatiana Crestenco.
 
O problemă constatată de Oficiul Avocatului Poporului se referă și la faptul că minorii aflați în stare de arest nu pot să-și continue studiile după finalizarea treptei gimnaziale, este vorba de studii liceale sau profesionale, din cauza lacunelor în Legea cu privire la sistemul penitenciar, care prevede că învățământul obligatoriu încetează la vârsta de 18 ani. 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău