Legea cu privire la subvenționarea în agricultură și dezvoltare rurală, votată

  • 17 Decembrie 2016 10:41
Legea cu privire la subvenționarea în agricultură și dezvoltare rurală, votată

Începând cu 2017 sistemul de subvenționare va fi reglementat în baza Legii cu privire la principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală.

Legea, care este o prioritate a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost aprobată în a doua și ultima lectură de Parlament, vineri, 16 decembrie, cu votul a 81 de deputați. MAIA, în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, au lucrat asupra prevederilor acestei Legi timp de peste 2 ani, transmite IPN.

Autorii documentul adoptat menționează că astfel va fi posibilă perfecționarea sistemului de subvenționare a producătorilor agricoli și ajustarea acestuia la bunele practici europene. În special va fi posibilă planificarea și stabilirea măsurilor de sprijin pasibile de subvenționare conform Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, asigurând astfel o continuitate a măsurilor de sprijin. Legea mai stabilește fixarea principiului de formare a Fondului de subvenționare, facilități pentru tinerii fermieri și măsuri de stimulare a producătorilor autohtoni de utilaje și echipament.

De asemenea, se prevede acordarea subvenției pentru investiția efectuată și aplicarea treptată, începând cu 2020, a plăților directe la hectar de teren prelucrat. O altă prevedere este și susținerea tinerilor producători agricoli/femeilor, prin majorarea cuantumului subvențiilor și posibilitatea acordării lor în avans.

Legea vine să substituie Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli care până acum era aprobat de către Guvern anual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău