Legea cu privire la asigurarea egalității, promulgată de președinte

  • 04 Iulie 2013 14:50
Legea cu privire la asigurarea egalității, promulgată de președinte

Președintele Nicolae Timofti a promulgat luni, 28 mai, controversata Lege cu privire la asigurarea egalității cunoscută și ca legea antidiscriminare, care a provocat dezbateri aprinse în societatea din Republica Moldova.

Mai mulți clerici și enoriași au protestat față de promulgarea acestui act normativ, în timp ce un grup de credincioși a acuzat de trădare Mitropoliei Moldovei.

Un grup de preoți și enoriași, în frunte cu episcopul de Bălți, Marchel, a protestat în fața Președinției față de promulgarea legii cu privire la asigurarea egalității de către șeful statului.

Preotul Ghenadie Văluță, unul dintre organizatorii protestului, și-a exprimat îngrijorarea că adoptarea acestei legi va acorda prea multe drepturi minorităților sexuale.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu a declarat presei că Nicolae Timofti va examina demersurile protestatarilor, chiar dacă a promulgat deja legea.

Pe de altă parte, un grup de tineri care s-au declarat ”reprezentanți ai creștinilor ortodocși” a cerut astăzi Mitropoliei Moldovei să-i anatemizeze pe deputații care au votat legea cu privire la asigurarea egalității, pe premierul Vlad Filat și pe președintele Nicolae Timofti. În același timp, ei au criticat Mitropolia pentru că nu a făcut tot posibilul pentru a bloca adoptarea legii respective. Tinerii au declarat că dacă Mitropolia va ignora apelul lor, ar putea să se desolidarizeze de Mitropolitiul Vladimir și să organizeze proteste în fața Mitropoliei.

Mitroplia Moldovei nu a comentat deocamdată aceste acuzații, dar într-un comunicat remis vineri a calificat adoptarea legii drept o acțiune care contravine normelor moral-creștine, și un pericol pentru integritatea morală și spirituală a societății. Amintim că Parlamentul a votat vineri în două lecturi legea antidiscriminare, care prevede egalitatea tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Legea interzice căsătoriile dintre persoanele de același sex și adopțiile copiilor de către homosexuali. Legea respectivă reprezenta una din ultimele restanțe ale Republicii Moldova în negocierile cu Uniunea Europeană pentru trecerea la o nouă fază în procesul de negocieri pentru liberalizarea regimului de vize.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău