Legea care consolidează statutul limbii ucrainene, semnată de președintele parlamentului de la Kiev

  • 14 Mai 2019 18:30
Legea care consolidează statutul limbii ucrainene, semnată de președintele parlamentului de la Kiev

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andri Parubi, a semnat, marți, Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat, adoptată de deputați pe 25 aprilie 2019, după mai multe luni de dezbateri și examinarea a peste 2.000 de amendamente. Potrivit agenției de presă UNIAN, președintele parlamentului de la Kiev a semnat legea după ce deputații au respins toate cele patru solicitări de abrogare a deciziei prin care a fost adoptată legea respectivă, scrie Rador.

 "În următoarele ore sau zile, legea va fi promulgată de președintele Ucrainei" - a declarat Andri Parubi. Legea adoptată de parlamentul Ucrainei la sfârșitul lunii trecute vizează reglementarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat în viața publică, însă nu se va răsfrânge asupra comunicării private și nici asupra slujbelor religioase.

Documentul va reglementa utilizarea limbii ucrainene în activitățile desfășurate de autoritățile de stat, autoritățile din Republica Autonomă Crimeea, administrațiile locale din Ucraina, întreprinderile de stat și municipale, instituții și organizații, precum și alte entități comerciale deținute de stat. De asemenea, legea prevede utilizarea limbii ucrainene în sferele publice după cum urmează: în educație și știință, în cultură, în emisiunile de televiziune și radio, în presa scrisă, în editarea și distribuția cărților, în domeniul sistemelor informatice electronice, în serviciile pentru relații cu clienți, în domeniul sportului, telecomunicațiilor și serviciilor poștale, serviciilor juridice, sănătății, transportului, în stabilirea toponimelor, în publicitate, la tipărirea indicatoarelor, în activitățile asociațiilor obștești, în cele ale partidelor politice și ale entităților comerciale deținute în proprietate privată care au drept scop furnizarea de informații despre produsele și serviciile lor. În plus, legea prevede definirea standardelor limbii de stat și a procedurii de protejare a acesteia.

Potrivit agenției UNIAN, legea mai stabilește categoriile de cetățeni care sunt obligați să cunoască limba de stat și să o folosească în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu: conducerea statului, deputații, judecătorii, procurorii, angajați Băncii Naționale a Ucrainei, ofițerii care se află în serviciul militar pe bază de contract, cadrele didactice, medicii din instituțiile publice de sănătate. Legea prevede că fiecare cetățean al Ucrainei este obligat să cunoască limba de stat ca limbă a cetățeniei sale.

În plus, documentul prevede că statul își asumă să organizeze cursuri de limbă ucraineană pentru adulți și, totodată, oferă posibilitatea de a învăța în mod liber limba de stat în cazul acelor cetățeni ai Ucrainei care nu au avut o astfel de ocazie. În plus, legea menționează că documentele care dovedesc identitatea unui cetățean al Ucrainei sunt redactate în limba de stat, însă cei a căror limbă maternă nu este ucraineana au dreptul să-și transcrie numele și prenumele conform specificului lor național.

Sursa:Rador 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău