Legea apelor, armonizată cu legislația UE

  • 24 Noiembrie 2023 13:58
Legea apelor, armonizată cu legislația UE

Proiectul de modificare a Legii apelor, care prevede îmbunătățirea cadrului normativ în vederea prevenirii poluării obiectivelor acvatice, a fost adoptat, astăzi, în lectura a doua, relatează serviciul de presă al Legislativului, citat de Radio Chișinău.

Proiectul reglementează aspectele referitoare la modul de transmitere a segmentelor unui curs de apă (râu sau canal) aflate în intravilanul sau extravilanul unității administrativ-teritoriale din administrarea statului în gestiunea respectivelor unități. De asemenea, documentul prevede că râurile și lacurile care sunt proprietatea statului pot fi atribuite persoanelor fizice și juridice doar în folosință, nu și în proprietate. Atribuirea în folosință a obiectivelor acvatice se va face ca urmare a unei licitații publice transparente, iar veniturile rezultate vor fi transferate la bugetul de stat sau, după caz, la cel local.

O altă prevede a proiectului se referă la stocarea informației din Registrul construcțiilor hidrotehnice și Registrul zonelor protejate în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”, în vederea asigurării unui sistem informațional integrat și eficient.

Modificările propuse vizează și revizuirea prevederilor referitoare la folosința generală și specială a apei și la procedura de emitere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apelor. Astfel, a fost micșorat, de la 12 ani la 6 ani și de la 25 ani la 12 ani, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru folosirea specială a apei. De asemenea, au fost revizuite și completate atribuțiile autorităților publice responsabile de domeniul gestionării și protecției resurselor de apă, în special fiind stipulate atribuțiile Agenției de Mediu.

Totodată, a fost completată lista obligațiilor utilizatorilor de apă. Printre acestea se regăsesc respectarea cerințelor de calitate a mediului pentru ape; respectarea regimului de folosință a zonelor și fâșiilor de protecție a apelor; asigurarea epurării apelor uzate înaintate de a fi deversate; compensarea daunelor cauzate mediului etc. Actul adoptat conține și prevederi referitoare la regimul de gestionare a zonelor și fâșiilor riverane de protecție a apelor în vederea gestionării integrate a terenurilor fondului apelor, a zonelor protejate și a zonelor de protecție.

Proiectul de modificare a Legii apelor a fost elaborat de Ministerul Mediului și are ca scop armonizarea legislației naționale în domeniul gestionării și protecției resurselor de apă cu legislația Uniunii Europene.

Modificările adoptate vor intra în vigoare peste o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău