Legea anti-propagandă intră de astăzi în vigoare. Emisiunile informativ-analitice ale posturilor rusești trebuie eliminate din grilă

  • 10 Februarie 2018 11:58
Legea anti-propagandă intră de astăzi în vigoare. Emisiunile informativ-analitice ale posturilor rusești trebuie eliminate din grilă

Legea pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului, cunoscută și ca legea anti-propagandă, a intrat astăzi în vigoare, după ce Parlamentul a votat la 7 decembrie 2017 un proiect de modificare a Codului Audiovizualului, în lectură finală.

Modificările presupun inclusiv combaterea propagandei rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova au avut un termen de 30 de zile pentru a-și racorda serviciile de programe și ofertele de servicii la noile norme audiovizuale, după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, spre retransmisie nu vor fi admise programele de tv și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic ce nu sunt produse în țările membre ale UE, SUA, Canada și statele participante la Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Pentru încălcarea prevederilor legii respective, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii riscă sancțiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei, iar pentru încălcarea repetată – de până la 100 de mii de lei.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului își reiterează convingerea că noile prevederi vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine în R. Moldova și va asigura protecția față de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior.

Amintim că la începutul acestui an Președintele Igor Dodon a fost  suspendat temporar din funcție pentru a treia oară după refuzul de a promulga așa-numita lege „anti-propagandă”.  

Astfel legea respectivă a fost  promulgată de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău