Legea antifumat | Calitatea aerului în spațiile publice închise s-a îmbunătățit considerabil
-
24 Aprilie 2017 22:40
Legea privind controlul tutunului, adoptată în 2015, a îmbunătățit considerabil calitatea aerului în spațiile publice închise. Totuși, legea nu este respectată în multe localuri, iar nivelul de poluare a aerului depășește de 38 de ori norma. Acest fapt îi afectează atât pe clienți, cât și pe angajați.
În restaurantele, cafenelele și barurile din municipiul Chișinău în care se respectă legea antifumat, calitatea aerului este bună. Totodată, în localurile în care se admite fumatul, se înregistrează un nivel înalt de poluare a aerului, arată un studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analiza în Sănătate în 25 de localuri de alimentație publică din Chișinău.
„În localurile în care se fuma cu încălcarea legii s-a atestat un grad de 338 μg/m3 a aerului, ceea ce este periculos pentru sănătate. Este depășit de 38 de ori față de cum ar trebui să fie calitatea aerului în încăpere. Nivelul de poluare a aerului este periculos pentru sănătate. În localurile în care se fuma în 2013, iar în prezent (2017) nu se fumează, nivelul de poluare a aerului s-a micșorat de 27 de ori”, a constatat unul dintre autorii studiului, Ghenadie Țurcanu.
Experții mai atenționează că și țigaretele de ierburi sau fructe, trabucurile și narghilele emit mari cantități de fum care sunt inhalate ușor și pătrund adânc în plămâni.
„Toate persoanele, nu doar cele cu risc de sănătate, trebuie să evite aflarea în aceste încăperi, trebuie să iasă afară, în aer liber și să nu fie expuse unui grad înalt de poluare”, a declarat Ghenadie Țurcanu.
Studiul a fost realizat în orele de vârf ale restaurantelor, cafenelelor și barurilor.