Legea anti-dezinformare, aprobată în prima lectură

  • 07 Aprilie 2022 16:40
Legea anti-dezinformare, aprobată în prima lectură

După aproape trei ore și jumătate de dezbateri, Parlamentul a adoptat în prima lectură, cu voturile a 56 de deputați ai majorității PAS, un pachet de amendamente la șapte legi, în vederea combaterii dezinformării, propagandei și protejării spațiului informațional autohton. După discuții în contradictoriu, deputații din opoziția comunistă și socialistă au părăsit sala de ședințe a Parlamentului, acuzând guvernarea de crearea unui ghettou informațional, dar nu înainte de a bloca tribuna centrală a Legislativului.

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați PAS, care au fost consultați de experți media și ai Consiliului Europei. Proiectul introduce în uz definiții noi precum dezinformarea, știrile false și urmărește combaterea fenomenului site-urilor obscure. Între altele, inițiativa oferă mai multe împuterniciri poliției și SIS de a cere difuzorilor de informații eliminarea anumitor conținuturi și impune sancțiuni dure pentru dezinformare. Proiectul a fost prezentat de șefa Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Discuțiile au degenerat, pe alocuri, în altercații verbale între deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară.

Igor Grosu: când am să văd că trișați am să spun cuvântul Bucea, Irpin și tot așa, da și Donbas și Harkov și tot așa. Pentru cei mincinoși (...)

Inga Sibova: noi chiar insistăm ca acest proiect de lege să fie transmis către comisia de la Veneția și să primească acest aviz (...)

Vladimir Voronin: eu am antenă sputnic și eu privesc peste 1300 de canale, dacă am timp (...) De ce ne turnăm leșie pe cap. (...) Poate ceva oleacă de scurtat lanțugul la presă trebuie (...)

Liliana Nicolăescu-Onofrei: Un lucru pe care l-ați spus Dvs. cred că nu trebuie să fim de acord niciodată: nu trebuie să existe lanțugul sau lanțul presei.

Deputații din opoziție au criticat proiectul, spunând că acesta urmărește introducerea cenzurii și crearea unui ghetou informațional în Rep. Moldova. Deputata socialistă Adela Răilean a avertizat că această lege ar putea lovi ulterior în actuala guvernare.

Această inițiativă e ca un salt în gol fără parașută. (...) Veți ajunge în ziua când veți căuta din nou voturi și veți căuta să vi se deschidă parașuta. Credeți-mă – veți avea probleme cu asta. (...) Iar în locul vostru vor veni alții și atunci să nu spuneți că această lege nu mai e conformă normelor democrației și trebuie anulată pentru că nu corespunde legislației UE.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest, iar ulterior au părăsit sala de ședințe.

De cealaltă parte, deputații majorității PAS au afirmat că proiectul vine să nu mai permită perpetuarea dezinformărilor și falsurilor. Deputatul PAS, Oazu Nantoi:

Noi trebuie să învățăm lecțiile. Atât din trecutul nostru, precum și din drama trăită azi de poporul ucrainean. (...) Nu avem dreptul să permitem ca dezinformarea și propaganda de război – această armă de exterminare în masă a creierilor – să fie aplicată și împotriva cetățenilor Rep. Moldova. Noi vrem să apărăm pacea în Rep. Moldova. Deci să votăm pentru pace.

Inițiativă urmează să fie supusă consultărilor publice, iar ulterior să fie votată în lectură finală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău