Lecția învățată de Moldova din dependența economică de Rusia (Revista presei)

  • 23 Februarie 2018 10:12
Lecția învățată de Moldova din dependența economică de Rusia (Revista presei)

Revista presei din 23 februarie 2018

„Dacă guvernarea va considera că alegerile noi îi strică planurile, atunci s-ar putea ca acestea să nu mai aibă loc, titrează portalul Tribuna care publică un interviu cu analistul politic, Igor Boțan. Comentând situația de la Chișinău și Bălți unde au demisionat primarii, expertul amintește că în ultimii ani deciziile importante, de orice nivel și pe orice dimensiune, se iau în exclusivitate în favoarea intereselor partidului de guvernământ. Drept pretexte juridice pot servi tot felul de sofisme multietajate. Un exemplu este cazul numirii de către primarul interimar, Nistor Grozavu, a altui primar interimar – Silvia Radu, transformându-se printr-o simplă manipulare din șef în subaltern al acesteia din urmă. Iată doar o mostră de „dexteritate” juridică. Așa că, dacă partidul de guvernământ va considera că alegerile noi îi strică planurile, atunci s-ar putea ca acestea să nu mai aibă loc”, a declarat el.

Aceeași publicație scrie că alegerile parlamentare anticipate ar conveni tuturor. Pornind de la faptul că la Chișinău și Bălți locuiesc circa o treime din numărul total de alegători din RM, „fiecare al treilea alegător din Moldova va fi chemat la urne pe data de 20 mai. De ce nu am organiza și alegeri parlamentare anticipate? – se întreabă autorul. Potrivit portalului Tribuna.md, Partidul Democrat e sub presiune externă și în martie se așteaptă verdictul Comisiei de la Veneția, iar în aprilie va fi clar dacă Moldova va primi sau nu ajutor financiar de la UE. Un eventual blocaj al ajutorului financiar al UE ar putea determina o reacție în lanț, astfel că, potrivit autorului, pentru guvernare ar fi mai bine ca alegerile să se desfășoare cât mai repede posibil”.

„Dodon ar putea fi lipsit de dreptul de a candida pe lista electorală a PSRM, titrează Adevărul. Este ilegal ca președintele să fie pe listă de partid”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, care crede că legislația va fi modificată în așa fel, încât Igor Dodon să nu aibă dreptul să fie inclus pe lista electorală a socialiștilor la alegerile parlamentare din 2018. Șefului statului a declarat anterior că ar putea fi în fruntea listei electorale a PSRM la parlamentare.

Referindu-se la declarațiile consilierului prezidențial despre consulul român de la Bălți, Alexandru Vakulovski scrie într-un editorial pe Deschide.md că acestea reprezintă „un atac coordonat asupra României al spionilor voluntari ai Kremlinului, care au ca instrument SIS-ul moldovenesc. Când România repară toate grădinițele din Moldova și trimite ajutoare fără limite – nu-i deranjează. În schimb, îi deranjează identitatea românească, tot ce e românesc. Spionii văd spioni și diversiune oriunde, e o paranoia legată de profesie”, scrie autorul.

„Dependența economică de Rusia. Ce lecție a învățat Moldova? – un subiect analizat de portalul economic Mold-street. Publicația amintește că Moscova nu a ezitat niciodată să demonstreze conducerii de la Chișinău că va face uz de orice gen de constrângere atunci când deciziile moldovenilor nu-i sunt pe plac. Exemple sunt foarte multe, cele mai notorii acțiuni de penalizare pentru „nesupunere” sunt embargoul la vinuri (2006, 2013), embargoul la fructe și legume (2014), instituirea arbitrară și unilaterală de taxe vamale (2014) și amenințările de a face mai grea viața migranților moldoveni în Rusia. Mold-Street analizează trei dimensiuni importante în relațiile economice moldo-ruse 1) investițiile rusești în Moldova, 2) comerțul bilateral și 3) remitențele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău