Leancă și Ponta au pus piatra de temelie pentru un nou teatru

  • 10 Octombrie 2014 21:44
Leancă și Ponta au pus piatra de temelie pentru un nou teatru

Guvernul României va dona 800 de mii de euro pentru construcția noului sediu al Teatrului din Cahul.

Un Memorandum în acest sens a fost semnat, vineri, 10 octombrie, de către premierul Iurie Leancă, și omologul său român, Victor Ponta, care se află într-o vizita în Republica Moldova.

În cadrul ceremoniei, premierul Iurie Leancă a făcut referire și la alte donații pe care România urmează să le facă astăzi Republicii Moldova. Oficialul și-a manifestat speranța că orașul Cahul, va deveni în curând un oraș European.

”Aici în capitala de Sud a Republicii Moldova, ne lipsește un astfel de sediu modern, încât teatrul să poată contribui la aceea ca Cahulul să devină o urbe adevărată, modernă, europeană, și vreau să îi mulțumesc domnului prim-ministru Ponta fiindcă, la fel ca și în cazul altor solicitări, a răspuns cu maximă promtitudine, și iată peste doar trei luni suntem aici, am fost cu toții martori la semnarea acestui memorandum de finanțare, și am pus prima piatră de temelie” a declarat premierul Iurie Leancă.

Republica Moldova și România realizează deja multe proiecte comune, dar pot face și alte multe lucruri împreună, a menționat în discursul său premierul român Victor Ponta. ”Cred că sunt foarte multe lucruri pe care putem să le facem împreună. Sunt foarte multe lucruri și proiecte comune pe care le-am început, fie că vorbim de proiecte economice, gazoductul, colaborarea economică, că investim împreună în grădinițe sau în școli, că ajutăm copii să ajungă mai ușor la școală sau ajutăm actorii talentați. Aceste lucruri le putem face împreună, dacă avem inima deschisă dacă muncim împreună și dacă înțelegem că împreună suntem întotdeauna mai puternici” a menționat premierul român Victor Ponta.

Subliniind în discursul său relațiile de prietenie care există între cele două maluri de Prut, directorul Teatrului din Cahul, Gheorghe Mândru, a declarat pentru Radio Chișinău. ”De trei ani de zile ne tot gândim de unde să luăm acele finanțe, ca să demarăm lucrările. Grantul Guvernului României este de 800 de mii de euro, ceea c ear însemna cam vreo 15 milioane de lei, ceea ce acoperă toată construcția  sediului” a spus Gheorghe Mândru.

Actorii și locuitorii din Cahul au subliniat necesitatea deschiderii unei noi instituții de cultură în zona de Sud a Republicii Moldova.

”Chiar dacă este un orășel mic, teatrul trebuie să fie larg și frumos așa cum trebuie să-I stea bine unui teatru. ”

”Sperăm că vom ajunge și bucuria să vedem teatrul mult dorit. Dacă vom avea norocul să avem un teatru sperăm să vină déjà spectatorul către noi.”

”Deocamdată suntem stabiliți într-un sediu temporar, și astăzi avem o mare bucurie deoarece promisiunile care de nenumărate ori ne-au fost făcute astăzi încep să devină realitate”

”Un eveniment de foarte mare însemnătate, mai ales pentru sudul Republicii Moldova, pentru orașul Cahul”


Amintim că premierul român Victor Ponta se află într-o vizită în Republica Moldova.  În cadrul vizitei, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta participă la mai multe eveninmente, organizate în sudul țării.  În după-amiaza zilei premierul român va participa, la Chișinău, la ceremonia de donare a unităților de transport pentru o serie de instituții școlare, culturale și de stat din Republica Moldova, donate de catre Guvernul României, iar ulterior va vizita Sala cu Orgă din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău