Leancă îi numește „populiști iresponsabili” pe cei care afirmă că fără PD este posibilă o coaliție proeuropeană

  • 14 Februarie 2018 07:11
Leancă îi numește „populiști iresponsabili” pe cei care afirmă că fără PD este posibilă o coaliție proeuropeană

Republica Moldova nu poate deveni stat funcțional decât prin integrarea în Uniunea Europeană. Dacă se vor face reformele necesare, în doi-trei ani ar fi foarte realist ca Moldova să depună cerere de aderare la UE, în condițiile în care va rămâne o guvernare proeuropeană. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Într-un interviu pentru Timpul, vicepremierul a spus că după alegeri, când speră că se va reuși constituirea unei majorități proeuropene, se va face o evaluare, împreună cu partenerii din Occident, despre termenul real în care poate fi depusă cererea de aderare, pentru a obține mai întâi statutul de țară candidat, transmite IPN.

Întrebat de furtul miliardului, Iurie Leancă a spus că este un subiect dureros. Sistemul bancar nu este reglementat de Guvern, ci de Banca Națională, care are nu doar acces la informație, dar și datoria de a verifica și a preveni sau interveni. Mai sunt și instituții de drept care, în momentul, când sunt sesizate despre unele probleme și fraude sistemice, trebuie să intervină, spune el.

„Tot ce puteam face eu (pe vremea când era premier - n.r.), pe plan strict personal, și colegii din Guvern, la insistența BNM, era fie să accept garanția, fie să ne dăm demisia cu jumătate de an înainte. Am meditat mult asupra acestei decizii. Dar dacă am fi demisionat atunci, puteam să nu ajungem nici la regimul fără de vize, nici la Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE. Cei din Occident n-ar fi discutat cu o țară, care iarăși intră într-o plină criză politică”, afirmă Iurie Leancă.

În alt context, Iurie Leancă a spus că Partidul Popular European, pe care îl conduce, a votat alături de PDM și PSRM pentru sistemul de vot mixt pentru că aceasta este o modalitate bună de a nu permite socialiștilor să dețină controlul în Parlament, după 2018.

„După ce am trecut cu toții prin trauma unei guvernări comuniste, Moldova nu-și poate permite ca să mai vină un partid comunist la putere”, potrivit vicepremierului moldovean.

Actualmente, președintele Igor Dodon încearcă să lanseze ideea că vrea să fie prieten și cu Estul, și cu Vestul, mai spune Iurie Leancă:

„Sper că cetățenii înțeleg că Dodon a fost un balon umflat artificial. Sper că se dezumflă acest balon, care se numește Dodon-președinte”.

Iurie Leancă consideră că prin acțiunile pe plan intern și extern va reuși să redea cetățenilor încrederea în viitorul european al statului. Până la alegeri ar fi gata să facă bloc comun cu Partidul Democrat. „Dacă mi-ar spune cineva că fără PDM e posibil că creezi o coaliție parlamentară proeuropeană, aș zice că e un populist iresponsabil. Din 2009 încoace, orice coaliție majoritară proeuropeană i-a avut pe democrați drept parteneri”, a declarat președintele PPEM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău