Leanca: integrarea europeană a Republicii Moldova va îmbunătăți starea de lucruri din regiune

  • 30 Iulie 2014 17:30
Leanca: integrarea europeană a Republicii Moldova va îmbunătăți starea de lucruri din regiune

„Integrarea europeană a Republicii Moldova va aduce stabilitate și securitate în sud-estul Europei”, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă într-un interviu pentru BBC World News.

Potrivit premierului, integrarea europeană a Republicii Moldova va îmbunătăți starea de lucruri din regiune, iar cetățenii au demonstrat că sunt pregătiți să se integreze în Uniunea Europeană.

„Integrarea Europeană a Republicii Moldova, o țară mică și cu o populație puțin numeroasă, va aduce o mai mare stabilitate și securitate în sud-estul Europei. Cetățenii noștri beneficiază deja de liberalizarea regimului de vize și nu fac abuz de această facilitate, așa cum se așteptau unii. Totodată, migranții moldoveni sunt respectați în țările în care muncesc. Astfel, poporul Republicii Moldova a demonstrat deja că este pregătit pentru integrarea europeană”, a menționat Iurie Leancă. 

Premierul a subliniat că Republica Moldova va continua să aplice reformele pentru a înainta în parcursul său european. „Pentru noi nu există alternativă. Avansarea în parcursul european este cea mai bună cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Dobândirea statutului de țară-candidat la aderare înseamnă o ireversibilitate în edificarea democrației. Totodată, vreau să subliniez că pentru aceasta nu este nevoie să fie modificat statutul de neutralitate al țării”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Referindu-se la tragicele evenimente din Ucraina, Iurie Leancă a afirmat că acestea demonstrează o dată în plus cât de fragilă este arhitectura securității în regiune. 

Premierul a mai subliniat că Republica Moldova este interesată să își dezvolte relațiile cu Federația Rusă în cadrul unui dialog de pe poziții egale: „În secolul XXI, Republica Moldova - de rând cu Belarus, Ucraina, Kazahstan și Federația Rusă - este subiect egal al dreptului internațional. Și Federația Rusă, și Uniunea Europeană, SUA și China au interesul lor legitim față de Republica Moldova. Diferența constă în felul în care îți urmezi aceste interese. Vrem să dezvoltăm un dialog activ cu Federația Rusă, să sporim schimburile comerciale. Suntem convinși că integrarea europeană va transforma Moldova într-un stat mai stabil și previzibil, ceea ce este bine pentru relațiile noastre nu numai cu Vestul, ci și cu Estul”, a conchis Prim-ministrul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău