LE VIF | Cu sau fără Puigdemont? - marea dilemă a separatiștilor catalani
-
02 Februarie 2018 12:04
Amânarea dezbaterii pentru învestitura separatistului Carles Puigdemont de către Parlamentul catalan a dus la apariția unor îndoieli în tabăra acestuia și la obstacole în calea revenirii lui la putere.
Iată care sunt scenariile posibile în săptămânile următoare pentru Catalonia, care rămâne fără guvern autonom și sub tutela guvernului central după încercarea sa de secesiune din 27 octombrie, scrie LE VIF.
Carles Puigdemont, care a condus regiunea între ianuarie 2016 și octombrie 2017, rămâne singurul candidat al separatiștilor majoritari în Parlamentul catalan, chiar dacă el se află în Belgia, unde intenționa să fie învestit de la distanță. Dar această candidatură a fost contestată de guvern în fața Curții Constituționale.
Curtea a luat măsuri pentru a încadra un astfel de vot: pentru a-l valida a cerut ca dl.Puigdemont să fie prezent în Parlament, după ce va fi obținut permisiunea de a merge acolo din partea judecătorului care se ocupă de ancheta împotriva sa. De asemenea, Curtea a amenințat că îl va acționa în justiție pe președintele parlamentului dacă acesta nu-i va respecta condițiile și a dat un termen de zece zile lucrătoare pentru prezentarea argumentelor pro sau contra acestei învestituri.
În acest context, președintele separatist al parlamentului, Roger Torrent, a preferat să câștige timp și să amâne ședința, asigurând că dorește ca aceasta să aibă loc cu "toate garanțiile". Decizia sa nu fusese anunțată grupului d-lui Puigdemont, care s-a simțit "sacrificat" de ai săi, până la punctul de a considera că aruncă mănușa, potrivit unor mesaje private dezvăluite de un canal de televiziune din Spania. Dar își menține oficial candidatura.
Și dacă, finalmente, Curtea Constituțională va suspenda într-o manieră mai durabilă învestitura lui, "am fi blocați", fără un guvern, admite o sursă din grupul său parlamentar, sub acoperirea anonimatului. Catalonia ar rămâne sub administrarea directă a Madridului, fără autonomia la care ea ține atât de mult, timp de luni de zile.
Decizia lui Roger Torrent a exacerbat tensiunile pre-existente între formațiunea d-lui Puigdemont, un conservator, și Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), cea a fostului său vicepreședinte Oriol Junqueras, aflat în prezent în arest preventiv. Primul, susținut de Candidatura Unității Populare (CUP, extrema stângă separatistă), pare într-o logică a coliziunii frontale cu Madridul, în numele apărării "demnității poporului catalan". Dar ERC, mai pragmatic, vrea să-și recupereze influența în instituțiile catalane și să continue să câștige teren în rândurile electoratului non-independentist, încă majoritar.
Miercuri, reprezentanții diferitelor partide pro-independență au asigurat că vor face totul pentru a ajunge la un acord. "Trebuie să ne oprim și să vedem cum putem avea un guvern real", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul ERC.
Chiar dacă aceste discuții sunt bune, obstacolele care îl așteaptă pe Carles Puigdemont sunt numeroase. Dacă se întoarce în Spania, el riscă să fie reținut. Dacă este învestit de la distanță, justiția spaniolă va invalida cel mai probabil votul. Iar în câteva luni, odată ce ancheta care îl vizează se va încheia, dacă inculparea se menține, el riscă o trimitere în fața tribunalului care i-ar interzice să dețină o funcție publică.
Se înmulțesc apelurile ca separatiștii să renunțe la susținerea liderului lor. "Dl.Torrent trebuie să deschidă consultări (cu partidele politice) pentru a salva situația" și pentru a găsi un nou candidat, a declarat vicepremierul guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care a conceput întreaga strategie juridică a guvernului pentru a bloca drumul lui Puigdemont. Puțini din tabăra pro-independență propun în mod deschis detronarea "președintelui", dar alte nume încep să circule în presă. Dacă nu se vor pune de acord, separatiștii ar putea conduce Catalonia spre noi alegeri, în câteva luni, din cauza lipsei de candidați. Apropiații d-lui Puigdemont nu văd în aceast lucru neapărat o problemă, ei crezând că acesta va câștiga mai multe voturi. Dar Catalonia nu ar fi mai puțin blocată, fără un nou executiv. O sursă parlamentară estimează că Roger Torrent are la dispoziție aproximativ două săptămâni pentru a găsi calea de ieșire din acest labirint politico-juridic.
Traducerea: Rodezia Costea
Sursa: Rador