LE MONDE | Macron și Merkel vor să repornească “motorul franco-german”

  • 19 Martie 2018 18:24
LE MONDE | Macron și Merkel vor să repornească “motorul franco-german”
Sursa: lemonde.fr

Cei doi lideri au insistat, vineri, 16 martie, la Paris, asupra “responsabilității extrem de importante” cu care se confruntă Parisul și Berlinul.

Franța și Germania vor găsi convergențe pentru reforma zonei euro până la Consiliul European de la sfârșitul lunii iunie, au dat asigurări președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, vineri, 16 martie, la Paris, scrie LE MONDE.

După cinci luni de așteptare pentru formarea unui guvern peste Rin, “munca ce ne așteaptă este importantă într-un context european profund zdruncinat de la Brexit (…) și de la alegerile italiene în care s-a văzut ascensiunea extremelor”, a spus șeful statului alături de invittul lui, înaintea unei cine de lucru la Palatul Elysée.

Cei doi lideri, care vor să repornească faimosul “motor franco-german”, au insistat de altfel asupra necesității de a găsi soluții multiplelor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană (UE):

  • crize migratorii

  • progresul formațiunilor eurosceptice în UE

  • tensiuni diplomatice internaționale

  • reforme ale instituțiilor europene.

Dl Macron a insistat asupra “responsabilității extrem de importante” cu care se confruntă Parisul și Berlinul, “chiar atunci când tensiunile internaționale nu încetează să crească”. Cei doi lideri s-au referit la afacerea otrăvirii unui agent dublu rus, pe 4 martie, în Regatul Unit, reiterând “solidaritatea aliaților” cu Londra.

 

Cuplul franco-german este gata

Felicitând-o pe Angel Merkel pentru formarea noului său guvern, dl Macron a adăugat că “vreme de mulți ani”, “UE așteptase de la cuplul franco-german să avanseze și să propună. Noi suntem gata. Deci această etapă e în fața voastră”. El a dorit să fie “rearticulate” responsabilitatea și solidaritata în zona euro și s-a referit la politicile privind migrația, apărarea, comerțul și educația. “Vom propune o foaie de parcurs clară, ambițioasă pentru această reformare până în luna iunie”, a spus el.

Franța a făcut propuneri și face reformele sale, a subliniat Angela Merkel, explicând că guvernul ei, format deja, dorește să lucreze la “un nou viitor” împreună cu autoritățile franceze. “Vrem să găsim acum căi comune”, a subliniat cancelarul, insistând în special pe politica migratorie.

“Vom fi invincibili ca europeni dacă nu ne lăsăm divizați în relațiile noastre geopolitice, fie la nivel de comerț sau la nivelul unei competiții echitabile cu țările în dezvoltare”, a adăugat ea.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău