Le Monde: Escaladare militară fără precedent între Israel și Iran în Siria (Revista presei internaționale)

  • 11 Mai 2018 10:03
Le Monde: Escaladare militară fără precedent între Israel și Iran în Siria (Revista presei internaționale)

Revista presei internaționale - 11 mai 2018

„Escaladare militară fără precedent între Israel și Iran în Siria", titrează Le Monde, remarcând că amplificarea tensiunilor la granița de nord a Israelului nu mai este o chestiune de vorbe, ci o realitate militară. Ca răspuns la tirul de 20 de rachete iraniene lansate dinspre Siria asupra unor avanposturi militare israeliene, Israelul a lansat cel mai extins atac din ultimele decenii asupra unor ținte iraniene din Siria, explică Haaretz, detaliind că au fost țintite depozite de armament, spații de logistică și centre de inteligență utilizate de forțe iraniene de elită care acționează în Siria. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, aceste atacuri s-au soldat cu cel puțin 23 de morți, iar potrivit datelor avansate de armata rusă, Israelul a folosit 28 de avioane și a tras 70 de rachete, scrie Le Soir. Schimbul de focuri a fost cea mai directă confruntare dintre țări rivale în Orientul Mijlociu după ani de escaladare a tensiunilor în Siria și a intervenit la doar o zi după ce președintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, reimpunând sancțiuni Teheranului, notează The Telegraph. În aceste condiții, liderii lumii se luptă pentru dezescaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, remarcă The Independent. În semn de îngrijorare internațională, Marea Britanie, Franța, Germania și Rusia s-au grăbit să facă apel la calm, notează New York Times, detaliind că Moscova, care se bucură de relații cordiale cu Israelul și are relații foarte strânse cu Iranul, a recomandat "moderație dinspre toate părțile". 

Între timp, europenii încearcă să salveze acordul nuclear iranian, constată ziarul portughez Diario de Noticias, anunțând că reprezentanții diplomațiilor de la Paris, Londra și Berlin se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu ministrul de externe iranian, chiar dacă liderul regimului de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, declară că nu are încredere în Europa. Este crucial ca Iranul să-și respecte obligațiile cuprinse în acordul internațional de limitare a programului nuclear, a avertizat ministrul german de externe, Heiko Maas, citat de Reuters. Aflat în vizită la Moscova, Maas a insistat că Rusia poate influența Teheranul în această privință și a susținut împreună cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, că acordul nuclear trebuie sprijinit. 
Subiectul a fost discutat și la întâlnirea de joi dintre președintele francez și cancelarul german pe marginea ceremoniei în cadrul căreia Emmanuel Macron a primit premiul Carol cel Mare pentru menținerea unității Europei. Potrivit, ziarului belgian Le Vif, Macron l-a acuzat implicit pe Trump că vrea să "decidă" în locul europenilor. "Am ales să construim pacea și stabilitatea în Orientul Apropiat și Mijlociu (...). Alte puteri, la fel de suverane ca și noi, au decis să nu-și respecte propriul cuvânt.

„Trebuie ca noi să renunțăm din această cauză la propriile noastre alegeri?", s-a întrebat Emmanuel Macron, citat de Le Vif. New York Times observă că relațiile transtlantice se confruntă cu probleme și că Europa, umilită din nou de Trump, se luptă să-și apere propriile interese.  "Europa nu mai poate conta pe Statele Unite pentru a o "proteja" și "trebuie să-și ia soarta în propriile mâini" a avertizat, joi, cancelarul german Angela Merkel, într-o declarație considerată drept "tăioasă" de ziarul american The Hill.

Însă dincolo de tensiunile cu Washingtonul, Europa are de rezolvat și tensiunile din interiorul său. Declarându-se, potrivit Politico, pregătit în continuare să schimbe Europa, Macron îndeamnă Germania să-și asume responsabilitățile ce îi revin într-un moment istoric de reformare a Uniunii și să treacă la acțiune, remarcă The Telegraph. Macron a atacat obsesia Germaniei privind disciplina bugetară, avertizând că afectează proiectul european și a cerut un buget ambițios pentru zona euro, notează Bloomberg. La Repubblica observă însă că în timp ce Macron s-a lansat într-un nou discurs plin de pasiune pentru Europa, Merkel a preferat să vorbească despre Orientul Mijlociu,  "probabil, pentru a se distrage de la o ceremonie care trebuie să-i fi părut ca o palmă peste față după ce în ultimele luni s-au pierdut aproape toate așteptările în direcția unei revigorări europene". Ziarul italian subliniază diferența imensă dintre înflăcărarea lui Macron și oboseala cancelarului german care a repetat istovită pentru a suta oară că Donald Trump „obligă Europa să-și ia soarta în mâinile sale“ și a promis un pas mic în direcția „uniunii bancare" și în cea a ''consolidării zonei euro". În plus, La Repubblica remarcă și o tentă de ironie în momentul în care Merkel i-a spus zâmbind lui Macron că "este plin de idei".

În privința României, New York Times prezintă un rezumat al interviului acordat de președintele PSD, Liviu Dragnea, agenției Associated Press, titrând "un politician român spune că lupta anticorupție a mers prea departe". "Cel mai puternic politician al României spune că el crede că țara a mers prea departe în încercarea de a combate corupția printr-o campanie care a vizat zeci de demnitari", scrie New York Times și adaugă: Liviu Dragnea, șef al Partidului Social Democrat aflat la guvernare, a declarat joi, pentru The Associated Press că, după ani de zile în care politicienii au scăpat nepedepsiți pentru corupție, „ne-am dus în cealaltă extremă, în care toți cei care sunt în clasa politică ar trebui acuzați, urmăriți, investigați și trimiși în judecată”. Ziarul american își încheie știrea cu covingerea exprimată de liderul PSD că "România va reveni la 'o abordare corectă, legală, constituțională' de a lupta cu corupția".

În sfârșit, The Telegraph prezintă "17 realități fascinante despre România, căminul celei mai masive clădiri din lume". Ziarul britanic vorbește, printre altele, despre Palatul Parlamentului, despre Transfăgărășan, considerată "cea mai frumoasă șosea din lume", despre pădurile în care trăiesc cele mai mari mamifere din Europa, despre existența la București a uneia dintre cele mai frumoase librării din lume, dar și despre o rețea 4G invidiată pe întreg mapamondul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău