LE MONDE | De ce devin obligatorii vaccinările în Franța
-
02 August 2017 15:08
În 2018, în Franța vor fi obligatorii 11 vaccinuri față de numai trei până acum. Ministrul sănătății, Agnès Buzyn, a anunțat această decizie după ce a arătat că în fiecare an mor francezi de "maladii evitabile", informează ziarul Le Monde.
În 2016, în Franța, 25% din populație nu acea învredere în vaccinuri, față de numai 10% în anul 2000. Cum se explică această neîncredere? Prin înmulțirea scandalurilor medicale, inclusiv în jurul unor medicamente care nu sunt vaccinuri. Guvernul a decis în iulie 2017 să înăsprească legislația privind vaccinurile. În 2018 vor fi obligatorii 11 vaccinuri, față de numai trei până atunci. Argumentele pentru vaccinarea obligatorie? Cel puțin două:
Primul argument: vaccinurile sunt eficiente. Exemple: Franța a introdus vaccinul antipolomelitic în 1958; în 70 de ani, numărul cazurilor de poliomelită în Franța a scăzut de la 1.657 la zero. Vaccinul împotriva rubeolei a făcut ca numarul cazurilor la 100.000 de locuitori să scadă de la 35 la 1. În afara asigurării apei potabile, nicio altă politică de sănătate publică nu a avut un asemenea impact precum vaccinarea asupra reducerii mortalității și creșterii populației în Franța.
Al doilea argument: când un vaccin este obligatoriu, funcționează mai bine. Agenția Națională pentru Sănătate Publică estimează că pentru a eradica o maladie prin vaccinare, trebuie ca 80-95% din populație să fie vaccinată, pentru că doar cu un asemenea procentaj se obține ceea ce medicii numesc imunitate de grup, numărul de persoane bolnave scade și nu mai are cine să contamineze restul de 5-20 de procente rămase nevaccinate - persoane care nu vor să se vaccineze sau nu pot s-o facă, precum bebelușii sub două luni și persoanele cu contraindicții medicale.
Numai obligativitatea permite atingerea unor procente de vaccinare suficiente pentru a elimina total o maladie - așa s-a întâmplat cu difteria și poliomelita, care au dispărut practic în Franța.
Contraargumentul celor care se opun vaccinării îl reprezintă efectele secundare. Toate vaccinurile au efecte secundare. Cele mai multe sunt benigne și afectează puțină lume. Dar există o excepție: hepatita B, pentru care medicii mai au câteva dubii. Motivul? Din 25 de milioane de persoane vaccinate împotriva hepatitei B, s-au declarat câteva sute de cazuri de scleroză în plăci. Este foarte posibil să fie o întâmplare, dar există un risc infim ca vaccinarea să fi declanșat scleroza în plăci. În ciuda acestui lucru, vaccinarea împotriva hepatitei B va deveni obligatorie, dar numai pentru bebeluși. La bebelușii vaccinați nu a fost niciodată detectat vreun caz de scleroză în plăci sau efecte similare.
Sursa: Rador/Le Monde