Lazăr Comănescu: respectarea suveranității și integrității R. Moldova constituie o PRIORITATE majoră

  • 03 Septembrie 2016 15:30
Lazăr Comănescu: respectarea suveranității și integrității R. Moldova constituie o PRIORITATE majoră

Pentru România, soluționarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova, constituie o prioritate majoră, spune șeful diplomației de la București, Lazăr Comănescu.

El a participat vineri, 2 septembrie, în Germania, la o reuniune informală a miniștrilor de externe din statele OSCE. 

Reuniunea informală de la Potsdam a avut loc la inițiativa președinției germane, în exercițiu, a OSCE; și pregătește reuniunea anuală a organizației, care se va desfășura în luna decembrie, la Hamburg - a precizat pentru Radio România ministrul afacerilor externe al României, Lazăr Comănescu.

„Ideea a fost de a avea un schimb de opinii cu privire la modul în care putem să refectăm asupra a ceea ce ar trebui, împreună, să facem, astfel încât reuniunea de la Hamburg să se soldeze cu rezultate cât mai substanțiale, legate de rolul și activitatea OSCE și, în acest cadru, sigur, s-au abordat chestiunile legate de rolul și posibilitățile de impulsionare a activităților OSCE /.../ pe dimensiuni economică, politică și umanitară...”, a declarat Lazăr Comănescu.

La reuniunea informală a miniștrilor, de externe din statele participante OSCE, șeful diplomației române a transmis mesaje-cheie, pe domenii de interes prioritar pentru România.

„Am insistat, în mod deosebit, pe importanța consolidării activității OSCE vizând rezolvarea conflictelor înghețate, evident, cu accent pe Transnistria, pe situația din Ucraina. M-am referit la importanța dimensiunii umane și, în acest context, a unei atenții sporite pe care trebuie să o acordăm la nivelul OSCE, inclusiv a aspectelor legate de drepturile omului, asigurarea toleranței, lupta împotriva manifestărilor de antisemitism, extremism și, în acest context, am evidențiat cooperarea foarte bună care există și a existat între președinția în exercițiu a OSCE și președinția română a Alianței Naționale pentru Memoria Holocaustului”, a constatat Lazăr Comănescu. 

Ministrul Lazăr Comănescu a mai susținut, la Portsdam, funcționarea corespunzătoare a mecanismelor și instituțiilor autonome ale OSCE, precum și a prezențelor în teren ale organizației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău