Lavrov: Proiectele gazoductelor Nord Stream 2 și TurkStream vor fi finalizate, în pofida sancțiunilor americane

  • 22 Decembrie 2019 16:16
Lavrov: Proiectele gazoductelor Nord Stream 2 și TurkStream vor fi finalizate, în pofida sancțiunilor americane

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică, într-o emisiune la televiziunea de stat, că proiectele gazoductelor Nord Stream 2 și TurkStream vor fi finalizate, în pofida sancțiunilor decise de SUA, el precizând că Moscova plănuiește să răspundă acestor măsuri, transmite Reuters, preluând agenția Interfax, citat de Agerpres.

Președintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sancțiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2, proiect aflat în centrul unei bătălii economice și geopolitice între SUA și Europa.

Gazoductul, a cărui construcție este aproape încheiată, trece pe sub Mare Baltică și ocolește Ucraina. El ar urma să permită dublarea livrărilor directe de gaz din Rusia spre țările din Europa Occidentală, prin Germania, principalul beneficiar al proiectului.

Sancțiunile, care fac parte dintr-o lege mai cuprinzătoare vizând bugetul apărării americane pentru anul fiscal 2020, prevede înghețarea activelor și revocarea vizelor americane antreprenorilor implicați în realizarea proiectului.

Departamentul de Stat urmează să comunice în termen de 60 de zile numele întreprinderilor și persoanelor care vor intra sub incidența acestor sancțiuni.

Una din principalele ținte este compania elvețiano-germană Allseas, proprietara celei mai mari nave de instalare a gazoductelor din lume, Pioneering Spirit, angajată de Gazprom pentru construirea segmentului offshore.

Gazoductul reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de 5 companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell).

Cu puțin timp înainte, compania Allseas a anunțat că își suspendă activitățile de amplasare a conductelor gazoductului Nord Stream 2 în așteptarea promulgării legii de către președintele Donald Trump.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău