Lavrov: Moldovenii ar trebui să se îngrijoreze pentru viitorul lor, sunt târâți în NATO

  • 30 Aprilie 2022 09:22
Lavrov: Moldovenii ar trebui să se îngrijoreze pentru viitorul lor, sunt târâți în NATO

Republica Moldova ar trebui să fie îngrijorată de încercările de a o atrage în NATO, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, Serghei Lavrov a fost întrebat dacă Moldova ar trebui să fie îngrijorată de ceva în legătură cu „operațiunea specială a Rusiei” din Ucraina. „Ar trebui să fie îngrijorați de viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO și nu cred că asta va ajuta la securitatea Republicii Moldova”, a răspuns ministrul rus de externe, scrie digi24.ro.

„Au fost anunțate obiectivele operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina. Acestea au rolul de a proteja populația civilă din estul Ucrainei și de a se asigura că nu există amenințări dinspre teritoriul Ucrainei la adresa acestei populații și a Rusiei. Asta e tot”, a punctat Lavrov, potrivit RIA Novosti.

Declarația ministrului rus de externe este cu atât mai curioasă cu cât Moldova are neutralitatea înscrisă în Constituție și nu și-a exprimat dorința de a adera la NATO. În schimb, Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană. 

Transnistria, teren pentru acțiuni subversive

Explozii misterioase în Transnistria, teritoriu separatist în Republica Moldova unde Moscova menține trupe de aproape 30 de ani, au generat temeri, la începutul acestei săptămâni, cu privire la extinderea conflictului.

La începutul lunii martie, autoritățile separatiste de la Tiraspol anunțau că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei. 

Săptămâna aceasta, Andrei Rudenko, unul dintre adjuncții lui Serghei Lavrov, a refuzat să excludă posibilitatea ca Transnistria să fie atrasă în războiul din Ucraina. El a spus că „speră” că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel încât Moscova să nu fie nevoită să intervină pentru soluționarea situației.

Separatiștii proruși din Transnistria au anunțat că au avut loc mai multe atacuri susținând că au venit dinspre teritoriul Ucrainei, dar mulți experți le consideră acțiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți, după o ședință a Consiliului de Securitate convocată ca urmare a escaladării tensiunilor din Transnistria, că din informațiile obținute de autoritățile moldovenești, diferite forțe din regiune sunt interesate de destabilizarea situației. „E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”, a spus aceasta.  „În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi (marți - n.r.). Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a arătat Maia Sandu.

Temeri că Rusia își va extinde intervenția din Ucraina

Un general rus de rang înalt, Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, declara recent că Rusia are în vedere în Ucraina inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se înregistrează „cazuri de oprimare a populației rusofone”.

După declarația generalului rus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a invada și alte țări.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situația din Moldova ca fiind „extrem de critică”. De altfel, Annalena Baerbock și omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, au declarat vineri că sunt hotărâți să sprijine Republica Moldova în fața riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, potrivit AFP.

În ultimele zile, guvernele mai multor țări europene și-au avertizat cetățenii să părăsească imediat regiunea transnistreană, iar Bulgaria și-a extins chiar avertismentul asupra întregii Republici Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău