Lavrov îl atacă pe Borrell, după ce șeful diplomației UE a cerut confiscarea rezervelor valutare ale Rusiei

  • 11 Mai 2022 12:53
Lavrov îl atacă pe Borrell, după ce șeful diplomației UE a cerut confiscarea rezervelor valutare ale Rusiei

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat marți în Algeria că Uniunea Europeană „nu are o politică externă”, ca reacție la propunerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Borrell nu trebuie să uite că postul său este în diplomație și că el nu este comandant militar. Cred că în viitor acest post de șef al diplomației UE va fi eliminat, știut fiind faptul că reflectă poziția SUA”, a susținut Lavrov.

Ministrul rus a invocat situația din Afganistan, țară ale cărei active din banca centrală sunt congelate, „însă (Occidentul) nu folosește acești bani pentru a reconstrui Afganistanul, care a fost distrus ca urmare a acțiunilor NATO”.

Într-un interviu publicat marți, Borrell a arătat că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. Washingtonul intenționează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan și să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanților islamiști acuzați de terorism.

Lavrov a vizitat marți Algeria, în cadrul unei deplasări care nu a fost anunțată oficial, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Uniunea Sovietică a fost prima țară care a stabilit relații diplomatice cu Algeria după ce acest stat și-a declarat independența în 1962.

Ultima vizită a lui Lavrov în Algeria a avut loc în 2019, iar cea mai recentă reuniune dintre șefii celor două diplomații s-a produs la începutul lunii aprilie la Moscova.

Lavrov a sosit miercuri în Oman, într-o vizită oficială neanunțată, unde urmează să aibă întrevederi cu înalți oficiali ai acestei țări din Golful Persic, a informat agenția de știri oficială ONA, citată de EFE.

Ultima vizită a lui Lavrov în Oman a avut loc în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău