Lavrov îi propune lui Putin să se acorde mai mult timp diplomației pentru un acord cu Occidentul

  • 14 Februarie 2022 16:41
Lavrov îi propune lui Putin să se acorde mai mult timp diplomației pentru un acord cu Occidentul

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a propus luni președintelui Vladimir Putin ca Moscova să continue pe calea diplomatică în eforturile sale de a obține garanții de securitate din partea Occidentului, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Lavrov i-a spus lui Putin că Statele Unite au înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare, dar răspunsurile primite de la Uniunea Europeană și de la NATO nu au fost satisfăcătoare.

Într-o discuție transmisă la televiziune, Putin a fost arătat întrebându-l pe Lavrov dacă există o șansă de a se ajunge la un acord care să răspundă îngrijorărilor de securitate ale Rusiei, sau Moscova este doar târâtă în negocieri fără sfârșit.

'Noi am avertizat deja nu o singură dată că nu vom permite negocieri nesfârșite pe probleme care necesită o soluție astăzi', a răspuns Lavrov. Dar, 'în calitate de ministru al afacerilor externe, trebuie să spun că există întotdeauna șanse', a continuat el.

'Mi se pare că posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate. În acest stadiu, aș sugera continuarea și extinderea lor', a adăugat ministrul rus.

Potrivit Reuters, declarațiile par să semnaleze o reducere a probabilității unei acțiuni militare iminente a Rusiei după avertismentele repetate din partea SUA potrivit cărora Moscova ar putea ataca Ucraina în orice moment.

Lavrov a afirmat că a primit răspunsuri 'nesatisfăcătoare' la o scrisoare trimisă statelor membre ale Uniunii Europene și ale NATO cu privire la 'securitatea indivizibilă', o referire la plângerile Rusiei că Ucraina și Occidentul își întăresc securitatea pe seama Rusiei și că aceasta ar constitui o încălcare a tratatelor internaționale.

'Am primit răspunsuri nesatisfăcătoare, niciunul dintre omologii mei nu a răspuns mesajului meu direct. De aceea, vom continua să căutăm o reacție concretă de la fiecare stat', a adăugat el.

Aceste declarații survin în ajunul deplasării pe care o va face la Moscova cancelarul german Olaf Scholz, din suita vizitelor unor responsabili europeni de rang înalt care încearcă dezamorsarea crizei ucrainene.

Puterile occidentale se tem că Rusia ar putea declanșa o invazie în Ucraina, intenție dezmințită în mod repetat de Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău