Laureatul belarus al Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliațki riscă 12 ani de închisoare pentru ''contrabandă''

  • 28 Noiembrie 2022 18:49
Laureatul belarus al Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliațki riscă 12 ani de închisoare pentru ''contrabandă''

Colaureatul Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliațki, vechi apărător al drepturilor omului în Belarus, riscă până la 12 ani de închisoare într-un dosar de "contrabandă" cu numerar, a anunțat luni ONG-ul său Viasna, informează Agerpres.

Beliațki, care deja se află în detenție din iulie 2021 în Belarus, figurează în acest dosar alături de alți colaboratori arestați și un al treilea aflat în exil în străinătate, potrivit Viasna. "Ei riscă între 7 și 12 ani de închisoare", a precizat organizația într-un comunicat.

Beliațki și colaboratorii săi sunt acuzați că au tranzitat "în grup organizat" frontiera belarusă având asupra lor "o mare cantitate de numerar" și că "au finanțat acțiuni colective ce au adus grave prejudicii ordinii publice".

Potrivit Viasna, data procesului nu a fost încă fixată.

Acest nou dosar este perceput de mulți drept o răzbunare a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, aliat al Moscovei care vrea să reducă la tăcere orice formă de critică, mai ales după ampla mișcare de contestare post-electorală din vara lui 2020.

Ales Beliațki a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Pace datorită luptei lui pentru apărarea drepturilor omului, alături de centrul rus Memorial și ONG-ul Centrul ucrainean pentru libertăți civile.

Minskul a denunțat acest premiu drept "o decizie politică".

Fondată în 1996 în timpul amplelor manifestații pro-democrație din Belarus, Viasna și-a început activitatea oferind ajutor persoanelor aflate în detenție și apropiaților lor. Ulterior, activitatea ONG-ului s-a extins la apărarea drepturilor omului în general, într-o țară unde abuzurile de acest fel sunt generalizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău