Laureata ucraineană a Nobelului pentru Pace, Oleksandra Matviiciuk, vrea ca Putin să fie deferit justiției internaționale
-
09 Decembrie 2022 19:00
Ucraineana Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, a cerut vineri ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției internaționale, declarându-se convinsă că "mai devreme sau mai târziu" președintele rus va fi judecat, potrivit Agerpres.
„Timp de decenii, armata rusă a comis crime de război în numeroase țări și nu a fost niciodată pedepsită", a declarat Oleksandra Matviiciuk într-o conferință de presă la Oslo, cu o zi înainte de ceremonia înmânării Nobelului.
"Trebuie ca acum să spargem cercul impunității. Trebuie să creăm un tribunal internațional și să le cerem lui Putin, lui Lukașenko (președintele belarus Aleksandr Lukașenko, aliat al liderului de la Kremlin - n.r.) și altor criminali de război să dea socoteală, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru alte națiuni", a afirmat ea.
Creat în 2007, Centrul pentru Libertăți Civile, pe care ea îl conduce, documentează crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina, potrivit Agerpres.
"Acest război are un caracter de genocid. Dacă Ucraina nu va rezista, vom înceta să mai existăm. Prin urmare, nu am nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Putin va fi adus în fața unui tribunal internațional", a declarat ea.
Oleksandra Matviiciuk a mai atras atenția că orice încercare de a iniția negocieri pentru a pune capăt războiului va fi interpretată de Rusia ca un semn de slăbiciune.
Kievul "nu va părăsi niciodată poporul nostru în fața torturii și a morții în teritoriile ocupate. Occidentul trebuie să ajute Ucraina să reziste și să elibereze teritoriile ocupate temporar, inclusiv Crimeea", a subliniat ea.
"Logica liderilor autoritari este foarte ușor de înțeles: ei văd în orice încercare de dialog un semn de slăbiciune", a adăugat activista.
Centrul pentru Libertăți Civile împarte Premiul Nobel pentru Pace cu alți doi campioni ai drepturilor și libertăților, ONG-ul rus Memorial, destructurat la ordinul justiției ruse, și activistul belarus Ales Beliațki, închis în țara sa din iulie 2020, în așteptarea unui proces unde este pasibil de 12 ani de închisoare pentru "contrabandă" cu numerar în favoarea opoziției la regimul autoritar al lui Lukașenko.
Trioul a fost recompensat pentru opoziția față de autocrație și pentru angajamentul său în favoarea "drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în cele trei țări vecine - Belarus, Rusia și Ucraina", a subliniat Comitetul Nobel din Norvegia la anunțarea premiului, la începutul lui octombrie.
În cadrul aceleiași conferințe de presă de vineri, Yan Rachinsky, președintele boardului internațional al Memorial, a spus că Ucraina se luptă nu doar pentru independența sa, ci și pentru supraviețuirea unei ordini internaționale pașnice.
"Se luptă pentru dreptul internațional. Se luptă pentru viitorul nostru pașnic comun", a declarat el.
"Alegerea pe care trebuie să o facă comunitatea internațională este între situația neplăcută de astăzi și catastrofa de mâine", a adăugat el.
Yan Rachinsky s-a mai pronunțat ca crimele de război - fără a le menționa în mod explicit pe cele comise în Ucraina - să fie rapid judecate, fiind mai degrabă în favoarea Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, și mai puțin a unui tribunal ad-hoc preconizat de Oleksandra Matviiciuk.
"Aceste condamnări trebuie să vină imediat, deoarece am văzut multe exemple în care criminalii au rămas nepedepsiți și au murit în patul lor", a afirmat el.
Ordinea juridică existentă este "suficientă pentru a-i judeca nu doar pe autorii (crimelor) de pe teren și care execută ordinele, ci și pe cei care le comandă", a adăugat reprezentantul Memorial.
La conferință de presă a fost prezentă și soția lui Ales Beliațki, Natalia Pinciuk, care îl va reprezenta sâmbătă pe opozantul belarus la ceremonia de la Oslo.
"Soarta Belarusului se joacă pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat ea.