Laureat al Premiului Nobel pentru Pace: „Ne vom îngropa dușmanii în propriul sânge” / Stare de urgență decretată în Etiopia

  • 03 Noiembrie 2021 13:53
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace: „Ne vom îngropa dușmanii în propriul sânge” / Stare de urgență decretată în Etiopia

Premierul etiopian Abiy Ahmed, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a jurat miercuri că guvernul său își va îngropa inamicii în sânge la un an de la declanșarea conflictului din regiunea Tigray a țării, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.

Discursul lui Ahmed a venit la o zi după ce starea de urgență a fost decretată în țară în contextul în care forțele Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin (TPLF) au amenințat că vor avansa înspre capitala Addis Abeba.

„Groapa care este săpată va fi foarte adâncă, ea va fi locul în care este îngropat dușmanul, nu unde se dezintegrează Etiopia”, a declarat Abiy Ahmed în timpul unui discurs susținut la comandamentul militar din capitala etiopiană.

„Vom îngropa acest dușman cu propriul nostru sânge și propriile noastre oase și vom face gloria Etiopiei să se înalțe din nou”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2019.

La evenimentul care i-a comemorat pe cei uciși pe 3 noiembrie 2020, când forțe loiale TPLF au preluat controlul asupra unor baze militare din Tigray, a fost ținut și un moment de reculegere.

Război civil și purificare etnică


Drept răspuns la acțiunea TPLF, Abiy Ahmed a trimis mai multe trupe în regiune, declanșând un conflict sângeros care a dus la a dus înfometarea a 400.000 de locuitori ai regiunii Tigray, moartea a mii de civili în urma luptelor și a unor masacre pe care unii observatori le-au descris drept acte de purificare etnică.

Peste 2,5 milioane de etiopieni și-au abandonat locuințele pentru a fugi din calea luptelor.

TPLF a dominat scena politică din Etiopia timp de aproape trei decenii dar și-a pierdut majoritatea influenței după ce Abiy a ajuns la putere în 2018, în urma mai multor anti de proteste antiguvernamentale.

Relațiile dintre acesta și TPLF s-au deteriorat după ce Frontul l-a acuzat pe premier că încearcă să își consolideze propria putere și pe cea a guvernului federal în detrimentul statelor regionale care se bucură de o largă autonomie în Etiopia.

Stare de urgență și arestări în Addis Abeba


Guvernul lui Abiy a decretat luni starea de urgență după ce TPLF a anunțat că a capturat mai multe orașe în ultimele zile și că ar putea avansa înspre Addis Abeba, capitala etiopiană aflându-se la aproximativ 380 de kilometri de avanposturile lor.

Marți, locuitorilor capitalei etiopiene li s-a spus să se pregătească să își apere cartierele și împrejurimile, declanșând panică pe străzile din Addis Abeba.

Starea de urgență decretată pe șase luni permite guvernului să oblige cetățenii majori să urmeze antrenamente de instruire militară și să fie înrolați în armată.

Decretul permite de asemenea arestarea arbitrară a oricărei persoane suspectată de colaborarea cu „grupări teroriste” și reținerea lor pe durata stării de urgență. Guvernul lui Abiy a desemnat TPLF ca fiind o grupare teroristă în luna mai.

Mai multe relatări vorbesc despre arestări ale unor etnici Tigray efectuate în Addis Abeba după decretarea stării de urgență.

O femeie de la o clinică privată din oraș a relatat pentru Reuters că a asistat marți seara la arestarea a patru medici și a unei asistente medicale, toți etnici Tigray.

Un alt rezident le-a povestit jurnaliștilor agenției de presă că a văzut poliția oprind la întâmplare oameni în centrul capitalei și cerându-le să își prezinte actele de identitate, pe acestea fiind trecută etnia.

„Am văzut cum au arestat trei oameni”, a declarat bărbatul sub condiția anonimității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău