Laura Codruța Kovesi, OFICIAL primul procuror-șef european

  • 16 Octombrie 2019 21:21
Laura Codruța Kovesi, OFICIAL primul procuror-șef european

Conferința Președinților a Parlamentului European a făcut miercuri ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kovesi drept primul procuror-șef european, anunță PE într-un comunicat oficial, citat de Agerpres.

Decizia Conferinței președinților urmează după un acord din septembrie dintre negociatorii PE și ai Consiliului UE privind desemnarea noului șef al Parchetului European în persoana Laurei Codruța Kovesi. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi în timpul negocierilor, precizează instituția.

"După validarea ei de astăzi, dna Kovesi poate începe mandatul său de 7 ani. Consiliul a validat acordul anterior în această săptămână", se mai menționează în comunicatul PE.

Eurodeputații români Dacian Cioloș și Siegfried Mureșan au salutat, prin postări pe rețelele de socializare, finalizarea procesului de numire a primului procuror-șef european.

"Este un moment important și simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei și a corupției care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii șapte ani. Felicitări, Laura Codruța Kovesi! Ai șansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) și sunt sigur că o vei face cu competență și cu responsabilitate", a scris în postarea sa liderul grupului Renew Europe din PE.

La rândul său, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, a scris pe contul său de Facebook că "începând de astăzi, noul procuror-șef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziție să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcțional până la finalul anului viitor. Să îi urăm mult succes!".

Consiliul Uniunii Europene a validat luni formal numirea procurorului român Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operațional în noiembrie 2020. Laura Codruța Kovesi, în calitate de primul procuror-șef european, va avea un mandat de șapte ani care va consta în special în construirea structurii operaționale și administrative a EPPO și în stabilirea de bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale. ''Consiliul va continua să monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient și efectiv care devine un pilon al luptei contra corupției și fraudei cu fonduri UE'', a declarat ministrul finlandez al justiției, Anna-Maja Henriksson, în calitate de președinte al Consiliului UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău