Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia privind revocarea sa din funcția de procuror-șef al DNA

  • 08 Ianuarie 2019 19:47
Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia privind revocarea sa din funcția de procuror-șef al DNA

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de la București, Laura Codruța Kovesi, a depus încă în luna decembrie 2018 o plângere la CEDO, în care arată că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost revocată din funcție, în urma deciziei Curții Constituționale din mai 2018.

"Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA, ca urmare a deciziei nr. 358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională", se arată într-un răspuns al Parchetului General de la București, la solicitarea Agerpres

Kovesi spune că nu a avut posibilitatea să se apere în fața Curții Constituționale și nici nu a putut formula o cale de atac împotriva deciziei luate de judecătorii constituționali.

"Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de 'intervenientă', pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea. Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018", afirmă Kovesi.

Laura Codruța Kovesi mai spune că, în cazul revocării sale, nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

"În procedura în care Curtea Constituțională a emis decizia nr. 358 din 30 mai 2018, nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern 'un recurs efectiv', un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul Justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac", afirmă Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA printr-un decret emis pe 9 iulie 2018 de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale.

Pe 30 mai 2018, Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Prin aceeași decizie, CCR a stabilit ca președintele Iohannis să emită decretul de revocare.

În prezent, Kovesi este procuror la Parchetul General - Serviciul de îndrumare și control. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău