Lansat experimental, serviciul automatizat al FISC a fost accesat de peste 5,3 mii de utilizatori

  • 13 Iulie 11:18
Lansat experimental, serviciul automatizat al FISC a fost accesat de peste 5,3 mii de utilizatori

În perioada lunilor mai și iunie, peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat în mod automatizat la serviciile fiscale electronice prin intermediul noului sistem informațional „Cabinetul personal al contribuabilului” (SIA) al Serviciului Fiscal de Stat, lansat în exploatare experimentală la începutul lunii mai 2020, transmite IPN.

Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, care a elaborat și administrează acest sistem, majoritatea absolută a utilizatorilor care s-au înregistrat în SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” sunt persoane juridice. Este vorba despre peste 4,5 mii de persoane juridice, iar restul 842 sunt persoane fizice, inclusiv care desfășoară activitate de întreprinzător profesională și activitate independentă.

Noul sistem asigură contribuabililor accesul gratuit la serviciile fiscale, scutindu-i astfel de cheltuieli suplimentare și de necesitatea de a vizita oficiile SFS și CTIF. Totodată, SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” oferă utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza corectitudinea datelor personale din cadrul sistemului informațional al SFS și a gestiona în mod individual accesul la serviciile fiscale electronice, utilizând semnătura electronică, ceea ce ușurează procesul de obținere a accesului la toate serviciile fiscale electronice.

Actualmente, specialiștii IT din cadrul CTIF, implicați în acest proiect, asigură optimizarea interfețelor SIA „Cabinetul personal al contribuabilului”, pentru a simplifica utilizarea acestuia de către contribuabili. Totodată, sunt implementate unele funcționalități noi ale sistemului, printre care modulele de mesagerie și de programare online. Primul modul va permite comunicarea reciprocă între contribuabili și funcționarii SFS, iar cel de-al doilea – va oferi utilizatorilor posibilitatea de ași programa, la necesitate, vizitele la SFS.

Doritorii de a se conecta în mod automatizat la serviciile fiscale electronice urmează să se autentifice prin intermediul serviciului guvernamental MPass, cu utilizarea semnăturii mobile sau semnăturii electronice pe dispozitiv criptografic, sau buletinului de identitate electronic, în SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” disponibil pe portalul www.sfs.md.

Persoanele care au nevoie de asistență privind utilizarea SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” sau doresc să formuleze propuneri de îmbunătățire a funcționalităților acestuia, pot suna la Centrul unic de apel al SFS 080001525 sau la Centrul de apel al CTIF 022 822222.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
29
Nori împrăștiați
Umiditate:30 %
Vint:5,7 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău