Lansarea WINET@UNI – un pod digital transfrontalier între universitățile tehnice din Iași și R. Moldova

  • 07 Decembrie 2023 18:37
Lansarea WINET@UNI – un pod digital transfrontalier între universitățile tehnice din Iași și R. Moldova

În data de 6 decembrie, în prezența reprezentanților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Ambasadei României în R. Moldova, a reprezentanților ministerelor Educației și Culturii (MEC) și Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), a fost inaugurată oficial rețeaua corporativă universitară, realizată în cadrul proiectului transfrontalier „WiNet@UNI – Infrastructura de rețea transfrontalieră comună a universităților tehnice din Iași, România și Republica Moldova”, relatează serviciul de presă al UTM.

Peste 21 de mii de utilizatori, profesori și studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Universitatea Tehnică de la Iași, beneficiază gratuit de o rețea modernă de internet. Noua infrastructură informatică va contribui la creșterea calității procesului educațional în cele două instituții de învățământ superior, relatează sursa citată.

Rețeaua corporativă universitară, realizată în cadrul proiectului transfrontalier „WiNet@UNI – Infrastructura de rețea transfrontalieră comună a universităților tehnice din Iași, România și Republica Moldova” („Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova”, 1HARD/3.1/75), a fost finanțată în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Subliniind importanța proiectului, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a remarcat că acesta a fost inițiat la sfârșitul anului 2017, odată cu conceperea unei strategii de digitalizare a Universității. El a evidențiat că digitalizarea reprezintă un element-cheie pentru o universitate modernă, aducând beneficii în eficientizarea posturilor, optimizarea proceselor și alocarea mai eficientă a resurselor financiare pentru studenți, activitățile didactice și cercetare, dar și pentru modernizări și renovări. Rectorul a subliniat că proiectul a fost posibil datorită colaborării strânse cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Din 2017 avem o strategie clară de digitalizare a universității, să o transformăm într-o universitate smart. Or, acest lucru înseamnă că trebuie să avem servicii și aplicații digitale pentru a eficientiza mai multe procese, inclusiv cel academic. Și o astfel de strategie are nevoie de infrastructură modernă de comunicații”, a mai adăugat acesta.

La rândul său, Simona Caraiman, prorector informatizare și comunicații digitale, manager general de proiect la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, a adăugat că, pe lângă prioritățile academice esențiale, proiectul a consolidat relațiile de prietenie dintre cele două universități partenere. Ea a menționat că inițiativa a demarat la finalul anului 2017, când s-a identificat necesitatea consolidării procesului de digitalizare prin modernizarea infrastructurilor de comunicații, servicii și aplicații. Această abordare a permis construirea unor programe de studii integrate cu tehnologii digitale, stimulând cercetarea și inovația în acest domeniu.

Emilian Morar, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova a declarat că „principalul beneficiu al proiectului este acela de a aduce mai aproape studenții de pe ambele maluri ale Prutului, studenți care definitiv împărtășesc aceleași valori”.

Grupul țintă principal a inclus 14.905 persoane din Iași și 9.244 din Chișinău, cu accent deosebit pe studenți (21.408 persoane, dintre care 13.393 la TUIASI și 8.015 la UTM-Chișinău) și personalul didactic, de cercetare și administrativ (2.741 persoane, dintre care 1.512 la UTGA-IASI și 1.229 la UTM-Chișinău).

Bugetul alocat Universității Tehnice a Moldovei, în valoare de aproximativ 1.000.000 €, a permis dezvoltarea unei infrastructuri moderne de rețea, furnizând sisteme de streaming WiFi și IP de înaltă calitate pentru studenți, profesori și cercetători din ambele universități. Această infrastructură avansată susține implementarea unor sisteme educaționale moderne și competitive, promovând colaborarea și interacțiunea la nivel academic, inclusiv la scară internațională.

Impactul proiectului „Winet@UNI – Infrastructura de Rețea Transfrontalieră Comună a Universităților Tehnice din Iași și R. Moldova” a fost resimțit în consolidarea cooperării dintre cele două instituții de învățământ superior. Aceasta deschide noi oportunități pentru inițiative și proiecte științifice ce pot fi lansate și dezvoltate pe baza rezultatelor obținute în cadrul acestui proiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău