Lansarea volumului "Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova"

  • 11 Iunie 2021 10:01
Lansarea volumului

La sediul Institutului Diplomatic Român a fost lansat volumul de documente și materiale "Trupele ruse de ocupație în Moldova", 880 de pagini editate de Mihai Gribincea, diplomat și fost ambasador la București.

Între capitolele esențiale ale lucrării: "Implicarea Armatei a 14-a în operațiunile militare de pe Nistru în 1992"; "Negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse după declararea independenței Republicii Moldova";"Intervenția timidă și fără succes a OSCE în procesul de retragere a trupelor ruse". 
 
Autorul a făcut parte din Comisia bilaterală pentru negocierea păcii în contextul conflictului moldavo-rus din 1992. La aproape trei decenii de la eveniment, opinia sa este clară și închegată și ne amintește de ratarea unei șanse istorice a Chișinăului, de a tranșa situația din Transnistria în favoarea sa.
 
"Moldova a pierdut de fapt momentul când acele trupe puteau fi retrase în primii ani de după independență. Din păcate, în fruntea republicii am avut oameni prea mici pentru timpurile mari de atunci. Conducerea Republicii Moldova, începând cu primul, al doilea președinte, avea o politică duplicitară. E destul să aduc un singur exemplu, în 1998, aflăm de la ambasadorul rus la Viena, iritat într-o ședință spune: "Ce atâta ne blamați? Am avut acordul oral al președintelui Lucinschi"", a spus Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova în România, la lansarea primului volum "Trupe ruse de ocupație în Moldova".
 
Sursa: RRA
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău