Lansarea următoarei misiuni NASA-SpaceX către Stația Spațială Internațională, reprogramată pentru 22 aprilie

  • 09 Martie 2021 11:31
Lansarea următoarei misiuni NASA-SpaceX către Stația Spațială Internațională, reprogramată pentru 22 aprilie

Următoarea fereastră de lansare a unei misiuni NASA către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei rachete SpaceX a fost amânată cu cel puțin încă două zile, pentru cel mai devreme 22 aprilie, a precizat agenția spațială americană, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

SpaceX, compania privată aerospațială deținută de antreprenorul miliardar Elon Musk, a fost inițial programată să transporte cea de-a doua echipă ''operațională'' a NASA către avanpostul spațial la sfârșitul lui martie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. NASA a anunțat însă în ianuarie că data lansării a fost reprogramată pentru 20 aprilie.

Programarea a fost din nou ajustată luând în calcul orarele de zbor disponibile către stația spațială, determinate de mecanică orbitală, în scopul menținerii la minimum a modificărilor în programul de somn al astronauților, a declarat luni purtătorul de cuvânt al NASA, Dan Huot.

Zborul va fi cea de-a doua misiune cu echipaj complet destinată rotației echipei prezente pe ISS și transportată cu racheta unei companii private - o rachetă tip Falcon 9 a SpaceX care va transporta pe orbită capsula Crew Dragon.

Cei patru membri ai misiunii SpaceX Crew-2 sunt doi astronauți NASA - comandantul misiunii, Shane Kimbrough, și pilotul Megan McArthur - alături de astronautul japonez Akihiko Hoshide și specialistul Thomas Pesquet din cadrul Agenției Spațiale Europene.

După andocarea pe avanpostul spațial, aceștia li se vor alătura celor patru astronauți ai misiunii SpaceX Crew-1, care au sosit în noiembrie, și cosmonauților transportați pe ISS la bordul unei rachete Soyuz MS-18.

Membrii Crew-2 urmează să rămână pe orbită șase luni, iar Crew-1 este preconizată să revină pe Terra până la începutul lunii mai.

McArthur va deveni cea de-a doua persoană din aceași familie care va călători în spațiu la bordul Crew Dragon. Soțul ei, Bob Behnken, a fost unul dintre cei doi astronauți NASA care au făcut parte din prima misiune Crew Dragon cu echipaj uman, un zbor de test desfășurat în august anul trecut, marcând prima misiune orbitală cu echipaj uman lansată de pe teritoriul Statelor Unite în ultimii nouă ani, după retragerea din uz a flotilei de navete spațiale a NASA, în 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău