Lansarea Uniunii Economice Euroasiatice are loc azi la Moscova

  • 23 Decembrie 2014 15:05
Lansarea Uniunii Economice Euroasiatice are loc azi la Moscova

Rusia, Belarus, Armenia și Kazahstan încep astăzi, la Moscova, un summit al cărui deznodământ se așteaptă să fie anunțarea lansării Uniunii Economice Euroasiatice, informează Radio România Actualități.

Summitul de lansare a Uniunii Economice Euroasiatice, formată din Rusia, Belarus, Armenia și Kazahstan, începe astăzi la Moscova.

Reuniunea economică are loc pe fondul unei reveniri a monedei rusești, după prăbușirea înregistrată săptămana trecută.

Criza valutară de la Moscova a influențat, însă, și evoluția monedelor din regiune, iar cel mai mult a avut de suferit rubla din Belarus, a cărei valoare s-a redus la aproape jumătate față de nivelul de la începutul anului.

Toate aceste probleme, efect de domino al sancțiunilor occidentale, urmează să fie discutate în capitala rusă..

Summitul va avea agendă, cu siguranță, modul în care criza valutară prin care trece Rusia va afecta funcționarea noii uniuni, Uniunea Economică Euroasiatică, alături de impactul sancțiunilor occidentale și a contrasancțiunilor Rusiei împotriva unor produse occidentale.

Trebuie spus aici că în ultimele săptămâni între Moscova și partenerii săi din Uniunea Vamală, care va deveni peste câteva zile Uniunea Economică Euroasiatică, s-au înregistrat tensiuni comerciale, mai ales cu Belarus, în primul rând, din cauza faptului că Rusia dorește să stopeze importul prin această țară a unor produse supuse embargoului cu etichete belaruse, produse din alte țări.

Măsura a provocat și nemulțumirea Minskului, la rândul său, iar în ultimele zile am asistat la un - aproape tradițional înaintea unor astfel de summituri - conflict comercial pe care unii l-au supranumit "războiul mezelurilor". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău