Lansarea rachetei Falcon Heavy, dezvoltată de SpaceX, amânată din cauza condițiilor meteorologice

  • 11 Aprilie 2019 10:01
Lansarea rachetei Falcon Heavy, dezvoltată de SpaceX, amânată din cauza condițiilor meteorologice

Compania spațială americană SpaceX a amânat pentru joi prima lansare comercială a rachetei sale Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele, din cauzei vântului puternic din Florida, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Amânare a încercării de astăzi de a lansa Falcon Heavy: următoarea fereastră - mâine, 11 aprilie", au scris miercuri pe Twitter reprezentanții companiei SpaceX.

Într-un mesaj precedent, patronul companiei, Elon Musk, a precizat că viteza vântului era foarte mare și că lansarea va fi amânată în cazul în care condițiile meteorologice nu se îmbunătățesc.

Această lansare ar trebui să fie prima misiune comercială a rachetei, care transportă la bord un satelit aparținând operatorului saudit Arabsat. În urmă cu un an, o rachetă Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spațiu o mașină Tesla roșie decapotabilă.

În cadrul misiunii amânate pentru joi, Falcon Heavy urmează să plaseze satelitul Arabsat-6A, care cântărește șase tone, pe o orbită geostaționară, la 36.000 de kilometri de Terra.

SpaceX deține două rachete operaționale: Falcon 9, care efectuează cea mai mare parte a lansărilor și domină piața americană (21 de lansări în 2018), și Falcon Heavy, care, așa cum indică și numele său, a fost creată pentru a transporta în spațiu încărcături mult mai grele și pe orbite mai îndepărtate.

Falcon Heavy este alcătuită din echivalentul a trei rachete Falcon 9, alipite pentru a tripla forța vehiculului în momentul lansării. SpaceX va încerca să readucă la sol cele trei propulsoare ale rachetei.

Cu prilejul lansării-test din februarie 2018, încărcătura era alcătuită din autovehiculul Tesla al CEO-ului SpaceX, Elon Musk, care purta la bord un manechin botezat Starman. Acea mașină se află încă pe orbită în jurul Soarelui, undeva între Terra și Marte.

După acel prin zbor reușit, armata americană și companii private au semnat contracte pentru lansări cu ajutorul rachetei Falcon Heavy, iar NASA a evocat posibilitatea de a îi încredința misiuni pentru programul său care vizează revenirea astronauților americani pe Lună.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău