Lansarea proiectului EU4Climate | R.Moldova va primi asistență pentru atenuarea schimbărilor climatice

  • 23 Aprilie 2019 14:32
Lansarea proiectului EU4Climate | R.Moldova va primi asistență pentru atenuarea schimbărilor climatice

Uniunea Europeană a alocat în ultimul deceniu circa 600 milioane euro în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor schimbări climatice. În cadrul proiectului “Uniunea Europeană pentru Climă” (EU4 Climate), prezentat astăzi la Chișinău, se vor consolida eforturile celor 6 țări din Parteneriatului Estic al UE, printre care și Rep. Moldova, pentru contracararea efectelor negative ale industrializării din ultimele decenii. Pentru realizarea acestui proiect, Uniunea Europeană va aloca circa 9 milioane euro, relatează Radio Chișinău.

Republica Moldova a aderat în ultimii ani la mai multe tratate internaționale cu privire la schimbările climatice, inclusiv la Acordul de la Paris, ratificat în mai 2017. Acesta prevede menținerea creșterii încălzirii globale până în anul 2100 sub 2 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială. Ca urmare, țara noastră s-a angajat să reducă către anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 64 procente, comparativ cu anul 1990. Angajamentul ar putea fi mărit până la 78 la sută în cazul oferirii unor surse financiare, a transferului de tehnologii și cooperării tehnice cu țările industrializate. Aceste scopuri vor fi atinse în cadrul implementării proiectului EU4 Climate, a menționat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș:

„Proiectul EU4 Climate va deveni un instrument favorabil pentru a ne realiza acele obiective stabilite, angajamente asumate care vor contribui la diminuarea încălzirii globale a climei”.

Uniunea Europeană își propune să devină prima economie din lume neutră din punct de vedere al impactului asupra climei până în anul 2050, Proiectul EU4 Climate este unul din pașii pe care îi face Bruxelles-ul în scopul asigurării unui mediu favorabil pentru oameni, a declarat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko:

„În ultimul deceniu Uniunea Europeană a alocat aproximativ 580 milioane de euro pentru acțiuni legate de mediu, climă, eficiență energetică și energie regenerabilă în țările partenere din Est. “EU4 Climate” este un alt pas foarte concret, o inițiativă regională, finanțată de Uniunea Europeană, care va dura peste 4 ani, cu un buget total de 8,8 milioane de euro”.

Proiectul Uniunii Europene pentru climă este destinat celor șase state post-sovietice din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău