Lansarea cărții „Identitățile Chișinăului”
-
05 Martie 2015 18:38
Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural au lansat astăzi al doilea volum „Identitățile Chișinăului”.
Lucrarea cuprinde peste 30 de studii ale unor autori din Republica Moldova care abordează din perspective variate identitatea istorică, culturală și urbanistică a Chișinăului.
Cartea dedicată orașului Chișinăului abordează și problema mansardelor, a distrugerii sistemice a clădirilor de patrimoniu sau a intervențiilor arhitecturale masive care deteriorează originalitatea și scopul arhitectural al clădirilor.
„În primul volum am preluat un raport al Agenției de Inspectare și Restaurare unde s-a spus despre distrugerile din ultimii ani, câteva zeci de monumente. În volumul doi nu am discutat despre o statistică anume. În mare parte în al doilea volum sunt studii despre istorie, patrimoniu, stiluri, planul de dezvoltare urbanistică, pe de altă parte problemele actuale ale Chișinăului. Este o culegere de studii diverse, organizate într-un șir problematic și cronologic”, a declarat istoricul Sergiu Musteață, unul dintre coordonatorii volumului.
La rândul său, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță susține că distrugerea patrimoniului cultural al Chișinăului are loc din cauza necunoașterii lui de către locuitori.
„Este o problem că societatea noastră, chișinăuienii nu-și cunosc istoria, nu conștientizăm valoarea patrimoniului cultural-istoric. Ceea ce face mediul academic vine să sensibilizeze, să educe, să culturalizeze această societate. Degradarea patrimoniului cultural începe de la mentalitatea noastră și necunoaștere”, a mărturisit Ion Ștefăniță.
Cele două volume „Identitățile Chișinăului” au fost elaborate în urma unei conferințe organizată de Asociația Națională a Tinerilor Istorici, la care și-au prezentat articole proprii despre Chișinău oameni de cultură, istorici, arhitecți și urbaniști.