Laboratorul microbiologic al ANSP a fost dotat cu echipament oferit de USAID și OMS

  • 10 Decembrie 2021 16:14
Laboratorul microbiologic al ANSP a fost dotat cu echipament oferit de USAID și OMS

USAID și OMS au donat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică echipament performant de laborator pentru identificarea rapidă a microorganismelor ca parte a managementului cazurilor severe de COVID-19 asociate cu suprainfecții bacteriene, comunică MOLDPRES.

Echipamentul ultraperformant de laborator, în valoare de 299 mii de USD, a fost donat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19, notează sursa citată.

Echipamentul va detecta și suprainfecțiile bacteriene în cazurile de COVID-19 tratate în condiții de ambulator, precum și ale celor severe internate în spitale, inclusiv în unitățile de terapie intensivă. Astfel, rolul crucial al aparatului MALDI-TOF este de a identifica rapid bacteriile și tipul tulpinilor, fapt ce va determina, în funcție de rezultat, tratamentul bazat pe dovezi al cazului de COVID-19, și va detecta profilul de rezistență la antibiotice, ducând la rezolvarea cazurilor severe de COVID-19.

Prezentă la evenimentul de donare, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că echipamentul donat va permite identificarea în mod rapid a bateriilor și sensibilității lor la antimicrobiene, fapt ce va permite corectarea tratamentul cazurilor grave de COVID-19 asociate cu suprainfecțiile bacteriene.

Totodată, cu suportul OMS au fost instruiți și specialiștii și tehnicienii de laborator în detectarea noilor variante SARS-CoV-2, metodologia investigărilor de laborator, testarea rapidă la antigen SARS-CoV-2, utilizarea tehnicilor de biologie moleculară (RT-PCR) la COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău