Laboratorul din Wuhan, controversata instituție de la care se presupune că a plecat pandemia de COVID 19. Ce se ascunde în spatele ușilor închise?

  • 23 Aprilie 2020 12:52
Laboratorul din Wuhan, controversata instituție de la care se presupune că a plecat pandemia de COVID 19. Ce se ascunde în spatele ușilor închise?

Tot mai multe voci internaționale printre care și președintele SUA Donald Trump, acuză China de faptul că virusul SARS-COV 2 provine dintr-un laborator din Wuhan.

Privirile s-au îndreptat repede către Institutul de Virusologie din Wuhan, un laborator cu biosecuritate nivel 4, care lucrează cu agenți patogeni foarte periculoși și care se află la doar câțiva kilometri de piața de animale vii de unde se presupune că a plecat virusul ucigaș.

Care e treaba cu acest laborator? Ce studii se făceau în el și de ce se află în mijlocul acestui scandal internațional?

Scurtă istorie a Institului de Virusologie din Wuhan

Institutul Wuhan s-a deschis în 1956 ca o instalație de microbiologie, cu accent pe agricultură. De-a lungul anilor, institutul și-a extins cercetările pentru a include bolile infecțioase umane. După SARS în 2002, China și-a dat seama că are nevoie de un laborator capabil să efectueze cercetări asupra grupului mortal și extrem de transmisibil de agenți patogeni cunoscuți ca P4, informează South China Morning Post.

Bazele laboratorului care urma să fie deschis în 2018 s-au pus încă din 2004, când China și Franța au semnat un acord pentru construirea laboratorului de 300 de milioane de yuani (42,4 milioane USD) din Wuhan. Acesta a fost modelat pe laboratorul P4 Jean Mérieux-Inserm din Lyon, unde virusul Ebola a fost confirmat și caracterizat pentru prima dată în 2014.

Cum se lucrează într-un laborator cu biosecuritate BSL 4?

Cerințele de securitate pentru un astfel de laborator sunt stricte. Cercetătorii trebuie să poarte costume de presiune pozitivă și să lucreze continuu în ture de patru până la șase ore, fără pauze de baie sau de masă. 

Potrivit unui articol despre siguranța de pe site-ul web al institutului publicat anul trecut, aceștia trebuie să își schimbe hainele și să se supună unei proceduri de dezinfectare chimică, care durează o jumătate de oră atât la intrarea cât și la ieșirea din instalație.

"Deoarece laboratorul P4 cercetează microorganisme extrem de patogene, în interiorul laboratorului, odată ce tuburile de testare a virusului au fost deschise, este ca și cum ar deschide cutia Pandora", se arată în aviz. „Acești viruși pot veni și pleacă fără urmă, iar în timp ce există diferite măsuri de protecție, totuși este necesar ca cercetătorul să funcționeze cu atenție pentru a evita riscurile cauzate de erorile operaționale”, a declarat Song Donglin, șeful proiectului de laborator, pentru Guangzhou Daily în 2018.

De ce există suspiciuni că virusul SARS-COV 2 a plecat din Institutul de Virusologie din Wuhan?

 O teorie intersantă a plecat chiar de la câștigătorul premiului Nobel pentru Medicină din 2008 Luc Montagnier care împreună cu Françoise Barré-Sinoussi și Harald zur Hausen au descoperit virusul imunodeficienței umane (HIV).

 Într-un interviu acordat unui canal de știri francez, Montagnier a afirmat că virusul, care provoacă infecția cu COVID-19 care provoacă ravagii în întreaga lume, a fost rezultatul unei încercări de fabricare a unui vaccin împotriva HIV într-un laborator chinez.

Luc Montagnier a susținut că prezența unor elemente de HIV și germeni de malarie în genomul coronavirusului este „extrem de suspectă” și „nu ar fi putut apărea în mod natural”. 

Cercetătorul francez a susținut, de asemenea, că ar fi avut loc un „accident”  în laboratorul național de biosiguranță din Wuhan, care este specializat în coronavirusuri din anii 2000.

Un alt virolog francez Étienne SimonLorière a declarat pentru AFP că „acestea sunt elemente foarte mici care se regăsesc la alți viruși ai aceleiași familii”, informează presa franceză.

Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că nu există nicio dovadă a faptului că virusul SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China.

sursa: medifax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău