La Zagreb s-au desfășurat consultările politice moldo-croate

  • 02 Iulie 13:20
La Zagreb s-au desfășurat consultările politice moldo-croate

O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-croate conduse de secretarul de stat Veaceslav Dobîndă și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Republici Croația, Frano Matušić s-a desfășurat la Zagreb. Programul vizitei delegației Republicii Moldova a inclus o serie de întrevederi la Oficiul prim-ministrului Republicii Croația și Parlamentului croat, inclusiv cu Mario Škunca și Ivana Porges, consilieri pentru politică externă ai premierului croat, Gari Cappelli, președintele Comisiei pentru afaceri externe în legislativul de la Zagreb. În cadrul discuțiilor, oficialii s-au referit la intensificarea dialogului politico-diplomatic moldo-croat prin organizarea vizitelor de nivel înalt, dinamizarea cooperării inter-parlamentare în scopul preluării experienței croate în procesul de integrare europeană, potrivit unui comunicat al MAEIE.

În cadrul reuniunii, partea croată a confirmat participarea în cadrul următoarei ediții a Conferinței donatorilor „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” care se va desfășura pe data de 15 iulie la București.

Agenda discuțiilor în cadrul consultărilor a cuprins subiecte de interes major pentru relația moldo-croată inclusiv, dinamizarea activității Comisiei mixte pentru integrare europeană prin reluarea consultărilor bilaterale, intensificarea schimburilor comercial-economice, asistență pentru dezvoltare, consolidarea cadrului juridic bilateral și cooperarea în cadrul organizațiilor regionale și internaționale. Totodată, partea croată a reiterat sprijinul pentru integritatea și suveranitatea țării noastre.

De asemenea, secretarul stat Veaceslav Dobîndă a transmis mulțumiri părții croate pentru sprijinul acordat în privința recunoașterii perspectivei europene a statului nostru, cât și pentru votul din cadrul reuniunii Consiliului European din 23 iunie 2022 în favoarea acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În același context, oficialul moldovean a vorbit despre angajamentul ferm al autorităților de a continua agenda de reforme orientată pentru modernizarea și dezvoltarea europeană a țării.

Delegațiile au acordat o atenție deosebită problematici securității regionale cu accent pe impactul asupra țărilor din vecinătate a războiului neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a prezentat o evaluare privind consecințele crizei din regiune asupra țării noastre în plan socio-economic, umanitar și în sfera sporirii rezilienței energetice a statului.

La fel, în incinta ministerului de externe al Croației, avut loc o întrevedere de lucru cu șeful diplomației croate Gordan Grlić-Radman și Zdenko Lucić, secretarul de stat pentru comerț exterior și cooperare pentru dezvoltare. Interlocutorii au făcut un schimb de idei privind modalitățile de diversificare a cooperării comercial-economice prin organizarea unui Forum al oamenilor de afaceri în cadrul vizitelor politice la nivel înalt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:2,06 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
25
Fri
29
Sat
29
Arhivă Radio Chișinău