La vie en rose | Șevciuk, acuzat la Tiraspol, refugiat la Chișinău, a fugit la Moscova, unde n-o duce rău

  • 14 Ianuarie 2018 11:10
La vie en rose | Șevciuk, acuzat la Tiraspol, refugiat la Chișinău, a fugit la Moscova, unde n-o duce rău

Fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care s-a refugiat pe malul drept al Nistrului în vara anului trecut, după ce îi fusese ridicată așa-zisa imunitate parlamentară în Transnistria și i-au fost pornite mai multe dosare penale, inclusiv pentru deturnare de fonduri, nu mai este în Republica Moldova. 

După ce a susținut o conferință de presă la Moscova pe 27 noiembrie 2017, Șevciuk a rămas cu soția sa, Nina Ștanski, fostă „ministru de externe”, în Rusia, menționează Ziarul Național.

Informația despre aflarea lui Șevciuk în Federația Rusă ne-a fost confirmată de surse din cadrul anchetei, dar și o postare de pe Facebook a lui Șevciuk arată că, pe 27 decembrie anul trecut, acesta era la Moscova. 

La vie en rose | Șevciuk, acuzat la Tiraspol, refugiat la Chișinău, a fugit la Moscova, unde n-o duce rău

Și Nina Ștanski a publicat, pe 3 ianuarie curent, pe Facebook o postare care o localiza la Muzeul „Ermitaj” din Sankt Petersburg. 

La vie en rose | Șevciuk, acuzat la Tiraspol, refugiat la Chișinău, a fugit la Moscova, unde n-o duce rău

În Rusia, Șevciuk are o viață în roz. Acesta postează cu regularitate pe aceeași rețea de socializare tot felul de glume și secvențe din filme rusești cu remarca „Ulâbnitesi” (zâmbiți - n.r.). 

După ce s-a refugiat noaptea, cu barca, pe malul drept al Nistrului la finele lunii iunie 2017, Procuratura Generală de la Chișinău anunța că pe numele fostului lider separatist nu exista niciun dosar penal. La scurt timp, în iulie anul trecut, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) susținea că l-a audiat pe Șevciuk, fără să ofere și detalii despre dosar. 

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, procurorul de caz de la PCCOCS, Denis Rotaru, ne-a spus că Evgheni Șevciuk are calitate de „parte vătămată” în dosarul în care a fost audiat. 

„Evgheni Șevciuk s-a adresat cu o plângere precum că se pregătea răpirea și omorul său. PCCOCS a pornit o urmărire penală, așa cum ar face-o în orice situație de acest gen”, ne-a spus procurorul. 

Potrivit procurorului, dânsul nu l-a audiat pe Șevciuk în alte dosare, inclusiv în calitate de învinuit, „dar nu pot să știu ce dosare au ceilalți 700 de procurori”. 

Adjunctul procurorului-șef al PCCOCS, Vitalie Busuioc, vorbește tot numai despre dosarul administrat de Denis Rotaru, în care Șevciuk are calitatea de parte vătămată: „Nu avem ceva nou decât s-a spus până acum în presă. Investigațiile continuă. Dacă avansăm, o să vă informăm”. 

Într-o analiză a Asociației „Promo-Lex” din vara anului trecut, se arată că fostul așa-zis lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, poate fi tras la răspundere în R. Moldova pentru cel puțin trei infracțiuni - uzurparea puterii de stat, acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase și organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. Pentru acestea, Șevciuk ar risca până la 20 de ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău