La Ungheni a fost dezvelită o Placă comemorativă dedicată Bătăliei de la Țuțora

  • 20 Septembrie 13:17
La Ungheni a fost dezvelită o Placă comemorativă dedicată Bătăliei de la Țuțora

O Placă comemorativă, dedicată aniversării a 400-a de la Bătălia de la Țuțora, condusă de Hatmanul Stanislaw Zolkiewski, a fost dezvelită astăzi la Ungheni. Evenimentul a avut loc în preajma Bisericii romano-catolice Sfânta Ana din localitate, transmite MOLDPRES.

„În calitatea mea de istoric și cercetător mi-ar plăcea foarte mult să ne aprofundăm în istoricul acestui eveniment, să vorbim despre rolul și importanța bătăliei pentru popoarele Republicii Moldova și Republicii Polonia, dar și despre personalitatea Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, cu adevărat un măreț conducător de oaste polonez care și-a pierdut viața în această luptă”, a declarat la eveniment ministrul Educației, Culturii și Cercetării,  Igor Șarov. Potrivit oficialului, pe lângă importanța istorică și culturală, acțiunea de astăzi are o profundă conotație educațională și „este de fapt o lecție de viață, omenie și exemplu elocvent pentru generația de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare despre cum putem să ne asumăm și să păstrăm vie flacăra istoriei”.

De asemenea, Igor Șarov a mulțumit Guvernului de la Varșovia, în persoana ambasadorului Republicii Polone la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, care a asistat la ceremonie, pentru ajutorul umanitar în valoare de 23,5 mii de euro primit în această perioadă dificilă pentru toți, precum și pentru multiplele proiecte și programe prin care sunt susținute domeniile de competență ale ministerului - educația, cultura, tineretul, știința. 

Bătălia de la Țuțora (în poloneză Bitwa pod Cecorą) a fost o luptă dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (susținut de Hanatul Crimeii), care a avut loc între 17 septembrie – 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.

Anul 2020 a fost desemnat de către Seimul Republicii Polone ca an dedicat Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, mare conducător de oști polonez, căzut după lupta desfășurată lângă localitatea Țuțora, aproape de Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:5,7 m/s
Sun
8
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău