La un an scurs de la începutul războiului din Ucraina, sentimentul de insecuritate a revenit (Revista presei)

  • 23 Februarie 2023 09:37
La un an scurs de la începutul războiului din Ucraina, sentimentul de insecuritate a revenit (Revista presei)

„Cum și-a „dezlegat mâinile” Putin pentru Republica Moldova. Planuri de destabilizare, instrumente și mize ale Moscovei în Transnistria” – o analiză la această temă este publicată pe G4Media.ro. Pericolele la adresa securității Republicii Moldova se înmulțesc, după ce în ultimele săptămânii Chișinăul a primit confirmări din partea Kievului, dar și din partea partenerilor săi occidentali, că Rusia și-a actualizat planurile de destabilizare a Republicii Moldova, odată cu începerea ofensivei de primăvară din Ucraina. În acest context, Moscova a mai făcut un pas în această direcție și și-a dezlegat, într-o oarecare măsură, mâinile să acționeze împotriva Republicii Moldova și să exploateze această vulnerabilitate de securitate a Chișinăului reprezentată de regiunea separatistă transnistreană... Analistul politic Ion Tăbârță a explicat pentru G4Media că un scenariu militar nu este tocmai pe placul holding-ului Sheriff.

 „Separatismul transnistrean a devenit un fel de afacere pentru anumite persoane de la Tiraspol, în special grupul Sheriff care deține monopolul în regiune și fac contrabandă. Orice schimbare de statut le poate aduce pierderi. Inclusiv un statut care să îi lege mai strâns de Federația Rusă”, a declarat Tăbârță. El a mai precizat că, după eșecul scenariului militar încercat de Rusia pentru ca trupele sale să facă o joncțiune militară cu cele din Transnistria prin regiunea Odesa, Ucraina aștepta un pretext sau un semnal din partea Republicii Moldova pentru a interveni și să lichideze riscurile care vin dinspre regiunea transnistreană controlată de Federația Rusă, notează G4media.

Instituțiile Republicii Moldova au fost mereu pregătite să se asigure că Aeroportul Internațional Chișinău nu cade în mâinile unor state ostile, iar autoritățile au pregătit măsuri de blocare sau distrugere a pistei de aterizare încă înaintea începerii războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a spus ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, la Jurnal TV.     „În primele zile ale războiului, rata de avansare ale trupelor rusești în teritoriul Ucrainei, inclusiv în sudul țării, a fost una fenomenală. Evident, ne-am pus cu toții întrebarea - care vor fi implicațiile pentru Republica Moldova? Era absolut clar - și la acea etapă au circulat și acele hărți - că Rusia miza pe faptul că foarte rapid va ajunge până la frontiera Republicii Moldova. Chiar și până la război, toate instituțiile noastre deja țineau cont inclusiv de scenarii care vizau nu doar capacitatea noastră să gestionăm refugiații. Instituțiile noastre erau pregătite și pentru scenarii în care și Republica Moldova putea fi ținta unor acțiuni ostile, militare sau nu neapărat militare. Ele puteau fi și hibride”, a declarat Nicu Popescu la „Secretele Puterii”. În continuare, ministrul de Externe a dezvăluit scenariile în care Aeroportul Chișinău urma să fie luat de trupele ruse. El a spus că acest lucru era conștientizat un an în urmă și un an în urmă toate instituțiile noastre erau pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul Chișinău.

Într-o opinie pentru DW, întitulată „Un an de război în Ucraina. Cum l-am trăit în Moldova”, comentatorul Vitalie Ciobanu atenționează că războiul hibrid al Rusiei în Republica Moldova e bazat pe dezinformare, care să producă „confuzii și dușmănii între frați, vecini, părinți, copii, rude. Pentru ca atunci când vor veni „eliberatorii” ruși să nu li se opună nimeni iar ei să „trateze” Moldova de credința românească și de „erezia” europenistă.

. Doar că, de data aceasta, zvonurile despre o posibilă lovitură de stat, orchestrată de Rusia, prin intermediul protestelor organizate și plătite de oligarhii fugari, îți provoacă mai degrabă furie decât teamă. Rezistența Ucrainei ne oferă prilejul să ne facem ordine la noi în casă, să curățim odată pentru totdeauna putregaiul sovietic, să arătăm că suntem și noi oameni pentru care niște soldați tineri, acolo, departe, în tranșeele din Donbas, țin piept hoardelor de „orci” zombificați... Slava Ucraini! Capul sus, Moldova!”, a conchis autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău