La un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, R. Moldova a reafirmat în cadrul ONU solidaritatea cu poporul ucrainean și s-a alăturat apelului comunității internaționale la pace

  • 23 Februarie 2023 12:36
La un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, R. Moldova a reafirmat în cadrul ONU solidaritatea cu poporul ucrainean și s-a alăturat apelului comunității internaționale la pace

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a participat la cea de-a 11-a sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU asupra Ucrainei, care și-a reluat lucrările la New York pentru a supune dezbaterilor și a adopta proiectul de rezoluție, co-autorat de Moldova și intitulat „proiectul de rezoluție intitulat „Principiile Cartei ONU ce stau la baza unei păci comprehensive, juste și de durată în Ucraina, anunță MAEIE.

În discursul său, oficialul s-a referit la faptul că războiul injust și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei a pus sub semnul amenințării nu numai integritatea și suveranitatea Ucrainei, dar și a destabilizat securitatea europeană, subminând ordinea juridică internațională prin încălcarea flagrantă și continuă a Cartei ONU și a principiilor dreptului internațional și umanitar.

A fost exprimată admirația pentru curajul și reziliența ucrainenilor în lupta pentru libertate, justiție și supraviețuire și a fost transmis un mesaj de solidaritate cu familiile victimelor.

Secretarul de stat a reiterat angajamentul internațional al țării noastre de a asigura protecție refugiaților ucraineni, inclusiv prin activarea de către Guvernul Republicii Moldova a mecanismul de protecție temporară. De asemenea, a exprimat deschiderea Republicii Moldova de a continua oferirea sprijinului umanitar Ucrainei și facilitarea tranzitului de bunuri.

Oficialul a vorbit despre obligația - inclusiv morală - a comunității internaționale de a continua sprijinul pentru Ucraina și focusarea asupra necesității de a trage la răspundere agresorul pentru toate atrocitățile comise.

Diplomatul moldovean a menționat că Ucraina și întreaga comunitate internațională au nevoie de o modalitate sustenabilă de ieșire din acest război și a opinat că formula păcii propusă de către președintele Volodimir Zelensky este o inițiativă cuprinzătoare, ce are toate ingredientele necesare pentru instituirea unei păci durabile în Ucraina.

Diplomatul a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a pledat pentru încetarea imediată a războiului de agresiune și retragerea de către Rusia a forțelor militare de pe teritoriul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău