La Tokyo, o expoziție unde furtul operelor de artă este permis

  • 12 Iulie 2020 12:33
La Tokyo, o expoziție unde furtul operelor de artă este permis

O galerie de artă din Tokyo le-a oferit recent vizitatorilor posibilitatea de a ''fura'' operele expuse, o parte din pradă ajungând rapid pe site-urile de licitații, relatează duminică AFP, preluat de Agerpres.

Organizatorii au crezut inițial că evenimentul va fi destul de confidențial, însă informația s-a răspândit rapid pe rețelele sociale. Astfel, două sute de persoane s-au grăbit să fie prezente la deschidere, cu puțin înainte de miezul nopții, în noaptea de joi spre vineri.

''Răufăcătorii'' au fost atât de eficienți încât expoziția a fost devalizată de operele de artă expuse în mai puțin de zece minute, deși ar fi trebuit să dureze până la zece zile.

Mulțimea adunată a fost atât de mare, încât poliția s-a grăbit la fața locului, înainte ca organizatorii să lămurească situația.

Această ''expoziție de artă escamotabilă'' a fost un ''experiment'' menit să transforme relația dintre artiști și public, a explicat pentru AFP Tota Hasegawa, inițiatorul proiectului.

Yusuke Hasada, în vârstă de 26 de ani, a reușit să plece cu o bancnotă de 10.000 de yeni (aproximativ 83 de euro), înrămată, inclusă în instalația intitulată ''My Money'' (''Banii mei'') a artistului Gabin Ito.

Ajuns cu o oră înainte de deschidere, tânărul, unul dintre puținii care nu au plecat cu mâinile goale, s-a poziționat strategic în fața intrării în galeria de artă, în timp ce restul celor prezenți stăteau dispersați. ''În momentul în care (organizatorii, n.a.) au anunțat că deschid mai devreme, toți cei din spatele meu s-au repezit înăuntru. Aproape am căzut'', a povestit pentru AFP acest Arsene Lupin pentru o seară. ''A fost înfricoșător'', a precizat el. Tânărul a precizat că va păstra obiectul pentru a-și decora apartamentul.

Alți, însă, au avut intenții mai venale - după câteva ore, mai multe obiecte de artă din expoziție erau deja scoase la vânzare pe site-urile de licitații, la prețuri ajungând chiar și la 100.000 de yeni (peste 800 de euro).

Yuka Yamauchi, ingineră în vârstă de 35 de ani, a sosit cu un sfert de oră înainte de miezul nopții, chiar când ceilalți plecau cu prada. "A trecut mult timp de când am văzut atâția oameni", a comentat ea, întrucât majoritatea locuitorilor din Tokyo evită în prezent locurile aglomerate pentru a nu contracta noul coronavirus, cazurile noi de infectare fiind în creștere în capitala Japoniei. Tânăra a trebuit să se mulțumească doar cu un premiu de consolare - o agrafă, folosită probabil pentru suspendarea uneia dintre operele de artă. ''Am găsit-o pe jos, așa că am păstrat-o ca suvenir'', a spus ea râzând.

Posibilitatea de a fura obiecte contribuie la atragerea unui public mai larg și oferă vizitatorilor o oarecare plăcere oferită de transgresare, după cum a explicat Minori Murata, o artistă care a expus portofele cu bani și carduri risipite.

Societatea nu are obiceiul să sfideze interdicțiile în Japonia, țară cu o rată a infracționalității extrem de redusă.

De altfel, unii dintre cei care au dat ''spargerea'' în expoziție s-au comportat ca niște gentlemeni, a spus organizatorul Tota Hasegawa. Dovada? Când unul dintre ei ''și-a pierdut rucsacul cu portofelul în el, obiectul în cauză a fost ridicat, predat cuiva din organizație și returnat proprietarului'', a subliniat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău